Китай не планира да участва в преговори за ядрено разоръжаване с участието на САЩ и Русия, съобщават китайски медии, цитирани от Дойче веле.

Представителката на китайското външно министерство Хуа Чунин коментира, че Пекин неведнъж е показвал, че "няма намерение да участва в т. нар. тристранни преговори за контрол върху въоръженията с участието на Русия и САЩ".

По думите й, Китай подозира, че Белият дом "се опитва да въвлече" Пекин в преговори, за да "прехвърли отговорността на други" и да отклони вниманието от това, че САЩ напуснаха редица международни споразумения.

На 8 юни специалният представител на САЩ по контрол над въоръженията Маршъл Билингсли обяви, че има споразумение с Русия за времето и мястото на предстоящи преговори за ядрено разоръжаване, които трябва да се състоят до края на месеца. Той уточни, че Китай също е поканен.

"Постигането на статус на велика сила изисква и отговорно поведение на велика сила", написа Билингсли в Twitter, като призова Китай да се откаже от секретните ядрени проекти.

Еспър: Модернизираме ядрения арсенал... опитваме да възпираме война

Еспър: Модернизираме ядрения арсенал... опитваме да възпираме война

"Да бъдем в крак с Русия и да изпреварим Китай"