Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър използва първото си посещение в ядрена база в Северна Дакота, за да наблегне на многомилиардния план на администрацията на Тръмп за модернизиране на ядрения арсенал, съобщава АП.

"Скъпият проект си струва, за да бъдем в крак с Русия и да изпреварим Китай. Русия и Китай модернизират и разширяват ядрените си арсенали", обясни Еспър, застанал до бомбардировач Б-52, който, заедно с междуконтиненталните балистични ракети Minuteman 3 и подводни балистични ракети на ВМС, представляват Американска ядрена триада.

"И трите крака на триадата трябва да бъдат модернизирани и това е критично, ако ще поддържаме стратегическо възпиране - тази дума е критична, ние се опитваме да възпираме война... трябва да имаме увереността, че нашата триада и свързаните с нея системи са ефективни, безопасни, и надеждни".

Марк Еспър: Русия и Китай се опитват да прекроят световния ред

Марк Еспър: Русия и Китай се опитват да прекроят световния ред

Москва използва хибридни тактики за водене на война...

Офисът за бюджета на Конгреса изчислява, че първите 10 години от плана за модернизация ще струват близо 500 милиарда долара и че за период от 30 години общата сума ще достигне 1,2 трилиона долара, включително разходите за поддържане на настоящата и бъдещата сила.

Ключовите нови оръжия са заместител на сегашния Minuteman 3 ICBM, подводен флот с балистични ракети от ново поколение подводници клас "Колумбия" и нов бомбардировач с далечен обсег B-21 Raider, за да замести B-2 стелт, който трябва да бъде пенсиониран, дори когато остане по-старият бомбардировач B-52. B-52, който влиза в експлоатация през 60-те години, получава нови двигатели и други големи подобрения.

При сегашното планиране, Пентагонът ще изразходва общо 85 милиарда долара през следващите пет години за новия бомбардировач, новата ICBM, подводницата от клас "Колумбия" и модернизацията на системите за комуникация и предупреждение, които поддържат цялата система за ядрено командване и контрол.

Лавров: САЩ си подготвя почвата за ракети със среден обсег в Европа и Азия
Обновена

Лавров: САЩ си подготвя почвата за ракети със среден обсег в Европа и Азия

Единствено "Франция показва истинска политическа прозорливост"

Еспър е в Минот, за да разгледа отблизо ракетната система Minuteman 3 и бомбардировача B-52. Минот, разположен в северозападния ъгъл на Северна Дакота, е единствената военна база с двете оръжейни системи. Останалата част от флота B-52 оперира от военновъздушната база "Барксдейл" в Луизиана, а останалите бази с Minuteman 3 са в Уайоминг и Монтана.

Определяна като "асо", ICBM е картата, с която никога не е играно. Това е предназначената им роля - да разубедят всеки друг народ да атакува с ядрени оръжия от страх от опустошително отмъщение на САЩ.

"Силата на ICBM е много жизнеспособна срещу всяка, освен мащабна ядрена атака. За да унищожи американските ICBM на земята, противник ще трябва да започне точно координирана атака със стотици високоточни бойни глави. Това е непреодолимо предизвикателство за всеки потенциален противник днес, с изключение на Русия", пише в документ, с който администрацията на Тръмп потвърждава своя ангажимент към ICBM през 2018 г.

Русия официално уведоми САЩ, че иска удължаване на Нов СТАРТ

Русия официално уведоми САЩ, че иска удължаване на Нов СТАРТ

Той добави, че нотата е изпратена в края на 2019 г.

В интервю Еспър отказва да каже дали предпочита да разшири "Нов СТАРТ", което би могло да стане без предоговаряне на условията му.

Джон Руд, който в сряда обяви, че подава оставка като висш служител на Пентагона по искане на Тръмп, заяви в интервю за "Асошиейтед прес" преди две седмици, че е скептичен към предложенията Вашингтон и Москва да удължат "Нов СТАРТ", дори само за една година, докато също се опитват да вкарат Китай в преговорите.

"Това не е мъдър подход за преговори. Моят опит е, че трябва да преговаряте за това, което наистина искате да е резултатът. Ако се обръщате към проблемите на едната страна, но не и на другата, не виждам как да стигнете до този резултат", обяснява Руд.

НАТО ще отговори на всички руски ракети в Европа, от конвенционални до ядрени
Обновена

НАТО ще отговори на всички руски ракети в Европа, от конвенционални до ядрени

Столтенберг: Режимът на Асад и Русия трябва да прекратят атаките в Идлиб