Заместник-министърът на отбраната на САЩ по политическите въпроси Джон Руд, който е бил против някои решения на администрацията на президента Доналд Тръмп по отношение на Украйна и Афганистан, е подал оставка по искане на държавния глава, съобщи CNN.

Медията цитира писмото, с което Руд подава оставката си.

"Доколкото разбрах от думите на министъра на отбраната Еспър, Вие сте поискали оставката ми като заместник-министър на отбраната по политическите въпроси. Висшите длъжностни лица от администрацията, назначени от президента, изпълняват искането на президента и затова, както сте поискали, подава оставка от 28 февруари 2020 г." - пише Руд на Тръмп.

Нов трус в Белия дом

Нов трус в Белия дом

Главният прокурор мисли за оставка

Според източници на CNN, Руд е имал разногласия с администрацията по редица въпроси, включително за Афганистан и Украйна. Той често е възприеман като човек, несъгласен с определени промени в политиката, провеждана от Белия дом и висшите длъжностни лица от Пентагона, твърдят източниците.

Според чиновници от Пентагона, заместник-министърът е изгубил подкрепа сред висшите среди в сферата на националната сигурност.

През миналата година Руд потвърди, че Украйна е постигнала достатъчен напредък в борбата с корупцията, за да получи от САЩ военна помощ от 250 млн. долара, за защитата си срещу подкрепяните от Русия сепаратисти в Донбас.