Белият дом обмисля краткосрочно удължаване на договор с Русия за ядрените оръжия, информира "Политико", позовавайки се на настоящи и бивши представители на администрацията на Доналд Тръмп.

Според плана Белият дом временно ще удължи Нов СТАРТ (Договор за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия), докато в същото време търси ново споразумение с Москва за убеждаване на Китай да участва на преговорите, обясниха източниците.

Дипломатическата формула се разглежда от Държавния департамент на САЩ и Съвета за национална сигурност като обещаващ начин за предотвратяване изтичането на Нов СТАРТ през февруари и получаване на съгласието на Русия, най-малко принципно, за по-всеобхватно ограничаване на ядрените оръжия.

Нов СТАРТ е един от последните договори за ограничаване на най-големите ядрени арсенали в света. Но притесненията нараснаха сред републиканците и демократите, че президентът Доналд Тръмп може да изтегли страната от договора, както го направи с Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват от 1987 г. и ядрената сделка на бившия президент Барак Обама с Иран.

Според експерти шестмесечно удължаване на Нов СТАРТ, за да се спечели време за договаряне на нещо ново с руснаците и призив на Китай да се присъедини, не е толкова лошо.

Нов СТАРТ, подписан от бившия президент Барак Обама и бившия руски президент Дмитрий Медведев през 2010 г. и ратифициран от Сената, ограничава стратегическите ядрени оръжия на двете страни до 1550 единици.

В края на миналата година руснаците публично обявиха, че са готови да удължат договора с още пет години без предварителни условия.

Администрацията на Тръмп се оплаква, че има пропуски в договора, защото не покрива редица ядрени оръжия от арсенала на Русия, такива като тактическите ядрени бойни глави. САЩ обявиха, че не желаят удължаване на договора, а вместо това настояват замяната му с всеобхватно споразумение, което ще покрие повече оръжия, както и по-стриктни мерки за проверка.