Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че американското военно присъствие в Европа осигурява по-голяма безопасност от двете страни на Атлантическия океан, информира АФП.

 Тръмп потвърди, че намалява военните в Германия до 25 000 души

Тръмп потвърди, че намалява военните в Германия до 25 000 души

По думите му, Германия "не е изпълнила ангажиментите си"...

Той направи коментара след потвърдените от президента на САЩ Доналд Тръмп планове за намаляване на американския военен контингент в Германия.

Военните министри на страните членки на Алианса ще обсъдят плановете на Тръмп за съкращаване на американските войници в Германия с 1/3 до 25 000 по време на видеоконференция в сряда и четвъртък.

Решението се критикува, тъй като отслабва ангажимента на САЩ към европейската отбрана, а също така и възможностите за оказване на влияние в Близкия изток и Африка.

Столтенберг каза, че е обсъдил въпроса по време на телефонен разговор с Тръмп в понеделник миналата седмица - няколко дни след изтичане на информация в американски медии.

Варшава се опитва да успокои Германия за дислоцирането на американски войници

Варшава се опитва да успокои Германия за дислоцирането на американски войници

Намерението ни не е да постигнем тази цел за сметка съкращаване на американския контингент

"Моето послание е, че присъствието на САЩ е добро за Европа, но също е добро за Северна Америка и САЩ. Присъствието на САЩ в Европа не само за защита на Европа, но също и за американската сила отвъд Европа", смята Столтенберг.

Плановете изненадаха Берлин.

Американците поддържат военни сили в Германия от края на Втората световна война. Но военните амбиции на Русия при президента Владимир Путин показват, че американското военно присъствие е важно на Стария континент.

Докато присъствието в Германия на САЩ се основава на споразумение между двете държави, Столтенберг каза, че това са въпроси, които засягат целия съюз.

Русия предупреди САЩ да не местят войските си от Германия в Полша

Русия предупреди САЩ да не местят войските си от Германия в Полша

Това щяло да влоши вече напрегнатата ситуация по отношение на сигурността на Европа

Но той подчерта, че детайлите на плана все още не са финализирани.

САЩ и президентът обявиха това, което обявиха, но все още не е решено как и кога това решение ще бъде изпълнено, продължи Столтенберг.