Премиерът на Полша Матеуш Моравецки се опита да успокои германците, които се опасяват от увеличаване на американските войници в полската държава, информира АФП.

Министър-председателят потвърди в интервю, че се водят преговори за увеличаване на американското военно присъствие. Същевременно "Уолстрийт джърнъл" писа, че САЩ планират да намалят военното си присъствие в Германия.

Тръмп изненадал висши съветници с решението си да изтегли войници от Германия

Тръмп изненадал висши съветници с решението си да изтегли войници от Германия

Някои експерти наричат плана "подарък" за Русия

"Намерението ни не е да постигнем тази цел за сметка съкращаване на американския контингент в Германия", каза Моравецки пред BNS Baltic News Service.

Коментарите са направени преди посещението на германския външен министър Хайко Маас във Варшава във вторник.

Германски политици изразиха тревога от плана за намаляване на американските войници в страната от 34 500 до 25 000. Според Берлин това ще е удар за НАТО и още една победа за стратегията на Русия.

Полша се надява да приеме американските военни, които ще напуснат Германия

Полша се надява да приеме американските военни, които ще напуснат Германия

Да бъдат предислоцирани 9500 души...

Не е ясно дали ходът на САЩ за увеличаване на военното присъствие в Полша е пряко свързан с решението за съкращаването на войниците в Германия.

"Преговорите за увеличаване на броя на американските войници в Полша се провеждат по план и аз вярвам, че резултатът ще е впечатляващ", каза полският премиер. Той добави, че поддържането на силни отношения със САЩ "е не само в интерес на Полша, но и на цяла Европа, включително и на Германия".