Сега е времето България да поиска част от американските сили, които ще се изтеглят от Германия, да бъдат разположени за постоянно в България, призовават от от Атлантическия съвет на България.

Припомняме, в края на минилата седмица се появиха, публикации, че САЩ възнамеряват да съкратят контингента си в Германия от 34 500 на 25 000 души. Последва незабавна реакция от страна на Полша, която изрази надежда, че онези 9500 американски военни, които ще бъдат изтеглени от Германия, ще се предислоцират на полска територия.

Пентагона намалява военните в Германия

Пентагона намалява военните в Германия

Решението е на президента Доналд Тръмп

От АСБ посочват, че ако част от американските сили бъдат разположени у нас, това не само ще укрепи югоизточния фланг на НАТО, но и ще подпомогне подготовката на българските военни и подобряването на оперативната съвместимост на въоръжените ни сили с тези на съюзниците от Алианса.

Полша се надява да приеме американските военни, които ще напуснат Германия

Полша се надява да приеме американските военни, които ще напуснат Германия

Да бъдат предислоцирани 9500 души...

Пълният текст на изявлението:

Сега е времето България да поиска част от американски сили, които ще се изтеглят от Германия, да бъдат постоянно разположени в България!

Това ще укрепи не само нашата отбрана и сигурност, но и югоизточния фланг на НАТО. Разполагането за постоянно на американски войски в България също така ще бъде в полза на подготовката и подобряването на оперативната съвместимост на нашите въоръжени сили с тези на съюзниците от НАТО.

Сега е моментът правителството да поиска от Вашингтон да вземе такова решение. За това има благоприятни условия, които кабинетът трябва да използва и те са следните:

  1. Спешната необходимост от укрепването на югоизточния фланг на НАТО, в контекста на нарушения баланс на силите в Черно море в полза на Руската федерация.
  2. България изпълнява ангажимента си от срещата на върха на НАТО в Уелс, като стабилно увеличава разходите си за отбрана към поставената цел те да достигнат 2% от БВП. За 2019 г., заради придобиването на първите 8 самолета F-16, бюджетът за отбрана достигна 3.14 % от БВП. През 2016 г. разходите за отбрана бяха 1.26% от БВП, през 2017 - 1.27%, през 2018 г. - 1.48%. За 2019 г., дори и ако не се смята сумата за плащането на F-16, бюджетът за отбрана нараства спрямо този за 2018 г. с почти 250 милиона лева, до 1.59% от БВП. За 2020 г. бюджетът за отбрана ще бъде още по-висок, като се очаква скоро да достигне до 2% от БВП.
  3. България вече стартира дълго отлаганото превъоръжаване, като правителството избра F-16, въпреки системния и дългогодишен лобистки натиск в полза на Грипен.
  4. Независимо от кризата с коронавируса и негативното й отражение върху икономиката, България не планира да спре модернизацията на въоръжените сили.

Най-малкото поради тези причини България заслужава да бъде сред страните, които могат да се възползват от изтеглянето на част от американските войски от Германия и пренасочването им към други съюзници в Източна Европа.

Не на последно място - в България израства ново поколение хора, трайно ориентирани към ценностите на евроатлантическото семейство и твърдо решени да прекъснат завинаги руските зависимости, които все още спъват развитието на държавата.

Този път правителството няма право да пропуска момента!