През последното десетилетие правителството на Германия е платило повече от 1 млрд. долара за покриване на разходите, свързани с разполагането на войските на САЩ в страната. Това обявиха от германското финансово министерство, цитирани от "Асошиейтед прес".

Ведомството е предоставило данните в отговор на запитване на депутата от опозиционната партия Левица Бригите Фрайхолд.

Тръмп изненадал висши съветници с решението си да изтегли войници от Германия

Тръмп изненадал висши съветници с решението си да изтегли войници от Германия

Някои експерти наричат плана "подарък" за Русия

Германското правителство е платило общо 982,4 млн. евро (1,1 млрд. долара) между 2010 и 2019 г., става ясно от данните на финансовото министерство. От тях 648,5 млн. евро са отишли за строителни работи.

Миналия месец президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че разпорежда значително редуциране на числеността на американските войски в Германия - от около 34 500 военнослужещи до 25 000 души.

Германия е център за американските операции в Близкия изток и Африка.

Германия и Пентагона обсъдиха изтеглянето на американските войски

Германия и Пентагона обсъдиха изтеглянето на американските войски

Няма точна дата за преместването им

Германия не беше уведомена за този ход, който беше предприет, след като Тръмп определи съюзничката на САЩ в НАТО за "виновник" за това, че не плаща достатъчно за собствената си отбрана, като не изпълнява поставената през 2014 г. цел за спиране на съкращенията на военните разходи и преминаване към изразходване на най-малко 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана до 2024 г. Тръмп подчерта, че германската икономика се възползва от разходите за американските войски, базирани там.

Според данни на НАТО Германия изразходва около 1,38% от БВП за отбрана. Берлин има за цел да достигне 1,5% до 2024 г. и настоява, че това ниво на разходите му позволява да изпълни целите на НАТО за планиране на отбраната. САЩ - с около 3,4% от БВП, харчат повече за отбрана, отколкото всички други 29 съюзници взети заедно

Тръмп одобри план на Пентагона за изтегляне на 9500 войници от Германия

Тръмп одобри план на Пентагона за изтегляне на 9500 войници от Германия

Планът на Тръмп е критикуван в Конгреса на САЩ и Европа