Министрите на отбраната на САЩ и Германия Марк Еспър и Анегрет Крамп-Каренбауер обсъдиха в четвъртък по телефона плановете за изтеглянето на част от американските военни от Германия. Това съобщи пресслужбата на Пентагона.

"Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър проведе телефонен разговор с германския министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, за да потвърди плановете за изтегляне на 9 500 военнослужещи от Германия", се казва в съобщението на пресслужбата.

В Конгреса на САЩ гласуваха парите за отбрана, имената на базите и за войниците в Германия

В Конгреса на САЩ гласуваха парите за отбрана, имената на базите и за войниците в Германия

Панелът гласува против поправка за промяна на Insurrection Act

"Страните обсъдиха необходимостта да гарантират, че всеки план на САЩ не предизвиква безпокойство на европейските съюзници, засилвайки възпирането на Русия и укрепването на НАТО", се казва в текста. Координацията ще продължи през следващите седмици, тъй като плановете се развиват.

Тръмп одобри план на Пентагона за изтегляне на 9500 войници от Германия

Тръмп одобри план на Пентагона за изтегляне на 9500 войници от Германия

Планът на Тръмп е критикуван в Конгреса на САЩ и Европа

Президентът на САЩ Доналд Тръмп на 24 юни потвърди, че Белият дом планира да прехвърли част от войските от Германия в Полша. Еспър и генерал Марк Мили, председател на Комитета за началници на щати на САЩ, внесоха в Белия дом на 29 юни окончателните предложения относно американския военен контингент в Германия. Пентагонът обяви на 30 юни, че президентът е одобрил предложенията за преместването на 9,5 хиляди военнослужещи.