Комисията по отбрана към Камарата на представителите на САЩ одобри огромни средства за отбрана за следващата фискална година, информира The Hill.

56 конгресмени, нито един не гласува против, одобриха законопроекта за национална отбрана в размер на 740,5 милиарда долара.

Коронавирусът изчезва, хвали се Тръмп след рекорд от 50 хил. заразени за ден

Коронавирусът изчезва, хвали се Тръмп след рекорд от 50 хил. заразени за ден

Проучване показва, че американците все повече се притесняват от разпространение

По време на гласуването бяха одобрени няколко поправки по спорни въпроси, включително изискване Пентагонът да преименува военни бази и други обекти, които са с имена на исторически личности от Конфедерацията. Военното министерство трябва да го направи в рамките на една година.

Комисията гласува след заплахата на президента на САЩ Доналд Тръмп да наложи вето на законопроекта, ако включва изискване за преименуване на базите.

Версията на Сената предвижда законопроект с изискване имената да бъдат сменени в рамките на три години. Но двете камари могат да влязат в тежки преговори върху законопроекта, ако има различия в двете версии на поправките за имената на базите.

Талибаните потвърдиха: Русия е плащала да атакуват войници на САЩ в Афганистан

Талибаните потвърдиха: Русия е плащала да атакуват войници на САЩ в Афганистан

Иран и Пакистан също финансирали тези дейности

Комисията към долната камара също одобри поправка, която забранява поставянето на бойния флаг на Конфедерацията на всички обекти, притежание на Пентагона.

В същото време панелът гласува против поправка за промяна на Insurrection Act (Закон за потушаване на въстания от 1807 г.). Тръмп заплаши да задейства закона на фона на протестите срещу расизма през миналия месец.

Комисията прие друга поправка, която има за цел да попречи на Тръмп да изтегли американските сили от Германия. Ще му бъде позволено да изтегли войници след предприемане на мерки, поискани от Конгреса.

Също така панелът гласува в полза на поправка, която изисква администрацията да получи няколко разрешения от Конгреса преди да намали военното присъствие в Афганистан. Тази поправка е приета на фона на разпространяваната информация, че руснаците са предлагали пари на талибаните да избиват американски войници.

Помпео иска по-често взаимодействие САЩ-Русия, но Русия продължава да е риск

Помпео иска по-често взаимодействие САЩ-Русия, но Русия продължава да е риск

САЩ иска и дългосрочно оръжейно ембарго за Иран, а Пекин да не бойкотира преговори за ядрени оръжия

Законопроектът за отбрана, одобрен от Комисията по отбрана, също поставя препятствия пред потенциално изтегляне на войници от Африка и Южна Корея.

Предвиждат се 1 милиард долара за подпомагане на Пентагона в борбата с коронавируса. 3,6 милиарда долара пък са отделени за сдържане на Китай в Азия.

По отношение на един от най-спорните въпроси през миналата година, а именно блокиране използването на парите на Пентагона за граничната стена на Тръмп, в тазгодишния законопроект са предвидени 100 милиона долара за проекти в страната за извънредно използване за военно строителство и 500 милиона долара за проекти в чужбина. До момента Тръмп е взел 3,6 милиарда долара за стената.