Командири на талибаните са потвърдили, че Русия е предлагала финансова и материална подкрепа на техни членове в замяна на нападения срещу американските сили в Афганистан, съобщава "Бизнес инсайдър".

За тази практика за пръв път беше съобщено от "Ню Йорк таймс" в петък, като американското издание се позова на служители на американските специални служби.

NYT: ГРУ плаща на талибани, за да убиват войници на коалицията

NYT: ГРУ плаща на талибани, за да убиват войници на коалицията

Според разузнавателна информация...

Президентът на САЩ Доналд Тръмп няколко пъти категорично отрече, че американските спецслужби са го информирали за това, и обяви информацията за недостоверна, като характеризира съществуването на финансови награди от страна на Русия като фалшива новина.

Ала три отделни източника от редиците на талибаните са казали за "Бизнес инсайдър", че са запознати с плащанията на руснаците, въпреки че са подчертали, че само по-малко дисциплинираните елементи от периферията на групировката биха приели подобно предложение.

След като са се свързали с тях по официални канали, официални представители на талибаните - официално наречени Ислямско емирство Афганистан - са отказали коментар.

Русия скочи срещу "фалшивата новина", че ГРУ е плащало на талибаните да убиват US войници

Русия скочи срещу "фалшивата новина", че ГРУ е плащало на талибаните да убиват US войници

"Спрете да създавате фалшиви новини"

Ала трите източника са потвърдили, че практиката се осъществява и че се знае, че служители на руското военно разузнаване плащат. Иран и Пакистан също финансират тези дейности, твърдят още източниците.

Двама от източниците са активно ангажирани с талибаните, а единият вече е бежанец в Гърция, като е пристигнал в южната ни съседка през 2016 г. Всички са изтъкнали, че лично те не са предприемали операции, награждавани от Русия и са омаловажили практиката като цяло.

Бежанецът разговарял с американското издание с условието да остане анонимен от страх от отмъщение, въпреки че неговата идентичност е известна на "Бизнес инсайдър". Той е бил командир на талибаните в провинция Логар в Афганистан.

Белият дом отрече, че Тръмп е знаел за руските награди за талибаните

Белият дом отрече, че Тръмп е знаел за руските награди за талибаните

Кой стреля по войските на САЩ

Той е казал: "Талибаните са като моя юмрук - центърът на юмрука е твърд и дисциплиниран, всеки получава заплати и оръжие от "Куета Шура" и те се подчиняват на заповедите".

"Куета Шура" е ръководният съвет на талибаните, за който се смята, че е базиран в Пакистан.

"Но около този юмрук има много групировки и командири, които са с талибаните, но не са контролирани от талибаните. Това са хората, които ще направят всичко за пари и Русия, Иран, Пакистан и други страни ще ги наемат за операции."

Тръмп оневини Русия, не била в сговор с талибаните срещу САЩ

Тръмп оневини Русия, не била в сговор с талибаните срещу САЩ

Разузнаването на САЩ му го доложило

Той е казал, че никога не са му предлагани пари от руското разузнаване, за което той е уточнил, че е работил в друга част на Афганистан, където е имало исторически връзки от времето на Съветския съюз.

Но с него редовно се е свързвал Иран и специално определената за терористична групировка, ръководена от семейство Хакани от Северен Пакистан. Той каза, че е добре известно, че групировките, нуждаещи се от пари, могат да работят с руснаци.

Но той беше скептичен, че приемането на такива плащания ще насърчи каузата на талибаните в дългосрочен план. "Тези хора няма да напуснат просто", каза той и допълни:: "Те не са похарчили парите, защото ние сме приятели. Те са ги похарчили, за да убият американските си врагове."

Тръмп нападна остро "Ню Йорк таймс" заради историята за ГРУ и талибаните

Тръмп нападна остро "Ню Йорк таймс" заради историята за ГРУ и талибаните

Историята им била умишлено фалшива

Мулани Багдади, настоящ талибански командир от провинция Газни, предоставил изявление на "Бизнес инсайдър" чрез член на семейството.

Той е заявил, че руско влияние вътре сред самите талибани било невъзможно, но имало много свързани групировки, които поддържат връзки с Русия.