Американските спецслужби са установили, че руското военно разузнаване ГРУ е предлагало заплащане на свързани с талибаните лица, за да убиват войници на международната коалиция в Афганистан, съобщава в. "The New York Times".

През миналата година в Афганистан бяха убити 20 американски военни. Според разузнавателна информация, радикални ислямисти и свързани с тях въоръжени лица са получавали парични възнаграждения за акциите си. Не е ясно кои от войниците са станали обект на поръчкови убийства, но за тайните плащания се знае от няколко месеца, пише вестникът.

Част от информацията е получена при разпити на талибани.

Не е установено със сигурност коя е структурата, чрез която се извършват плащанията, но според американските анализатори най-вероятно операцията се провежда от секретното подразделение на ГРУ, известно като войскова част 29155. Западните разузнавателни служби разполагат с данни, че това подразделение е с ключова роля в кампанията на Москва за дестабилизиране на Запада чрез диверсии, различни подривни операции и убийства. Смята се, че точно това подразделение е подготвило покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри през март 2018 г.