Русия заклейми като "безпочвена" и опасна информацията в американския в. "Ню Йорк таймс", в която се твърди, че руското военно разузнаване (ГРУ) е предлагало награди на свързани с талибаните бойци да убиват войници на оглавяваната от САЩ международна коалиция в Афганистан, съобщава "Франс прес".

"Ню Йорк Таймс" съобщи вчера, че наградите, предлагани от прочутото по света ГРУ, са давали стимули на бойците да удрят американските сили, точно докато президентът на САЩ Доналд Тръмп се опитва да изтегли американските войски и да сложи край на най-дългата война на Америка.

NYT: ГРУ плаща на талибани, за да убиват войници на коалицията

NYT: ГРУ плаща на талибани, за да убиват войници на коалицията

Според разузнавателна информация...

"Безпочвените и анонимни обвинения", публикувани от вестника, "вече доведоха до директни заплахи за живота на служители на руските посолства във Вашингтон и Лондон", пише руското посолство във Вашингтон в "Туитър".

"Спрете да създавате фалшиви новини, които провокират заплахи за живота, Ню Йорк таймс", се добавя в друг туит на руското посолство.

Русия има мъчна история в Афганистан, където бившият Съветски съюз в последните си години беше затънал в опустошителни сражения срещу ислямистките партизани (муджахидините), след това подкрепени от САЩ.

САЩ бързат с изтеглянето на войските от Афганистан

САЩ бързат с изтеглянето на войските от Афганистан

Но висш военен представител на САЩ коментира, че броят на войниците вече е намален до 7500

Ала Русия неотдавна беше обвинена от САЩ, че потайно снабдява талибаните с леко оръжие.

Според "Ню Йорк таймс" талибанската операция е ръководена от ГРУ, което е обвинявано в множество международни инциденти, включително нападението с химическо оръжие (новичок) през 2018 г. във Великобритания, което почти уби родения в русия двоен агент Сергей Скрипал.