Губернатрите на американските щати, засегнати най-силно от възраждащия се коронавирус, спряха или обърнаха стъпките за възобновяване на икономиките си, водени от Калифорния, най-населения щат в САЩ и нов епицентър на пандемията. 

Новите случаи на COVID-19 се повишиха с близо 50 000 в сряда, според данни на "Ройтерс", отбелязвайки най-големия еднодневен скок от началото на пандемията. В същото време президентът Доналд Тръмп заяви, че коронавирусът "просто ще изчезне", съобщава "Гардиън".

"Разпространението на този вирус продължава със скорост, която е особено притеснителна", заяви губернаторът на Калифорния Гавин Нюзъм, при нареждането си за закриване на барове, забрани за хранене на закрито и други ограничения в 19 окръга, засягащи над 70% от щатите население.

Епицентърът на епидемията с COVID-19 в страната се е преместил от Североизток в Калифорния, Аризона и Ню Мексико на запад, заедно с Тексас, Флорида и Джорджия.

Тексас отново оглави класацията с рекорд от 8 076 нови случая, докато Южна Каролина отчете още 24 смъртни случаи от коронавирус, което е еднодневен максимум за щата. Тенеси и Аляска също имаха рекорден брой нови случаи в сряда. Съединените щати регистрираха най-голямото увеличение за един ден с близо 48 000 нови инфекции, включително над 8 000 във всеки от щатите Калифорния и Тексас.

СЗО: Над 160 000 случая на коронавирус регистрирани всеки ден

СЗО: Над 160 000 случая на коронавирус регистрирани всеки ден

Юни отбеляза рекорд от началото на пандемията

Губернаторът на Ню Мексико Мишел Гришам, удължи в сряда щатската заповед за обществено здраве до 15 юли, заявявайки, че властите "агресивно" ще прилагат задължителните правила за маскиране.

"Искам да бъда толкова ясен, колкото е възможно: Ню Мексико в този момент все още има силата да промени ужасната траектория на този вирус", заяви Гришам. "Но нашето време е ограничено. И ние се взираме в дулото на онова, с което Тексас, Аризона и много други тежко засегнати щати се борят."

В Индиана, губернаторът Ерик Холкомб спря постепенното възобновяване на щата, поне до средата на юли. "Просто трябва да приемем факта ... че този вирус отново е в движение и се движи и се движи дори в рамките на нашите граници", каза той.

Кметът на Ню Йорк Бил де Бласио, чийто град бе в продължение на месеци в центъра на огнището на САЩ, заяви в сряда, че ще отложи план за разрешаване на вечери в закрити ресторанти от понеделник.

"Ние виждаме много проблеми и особено виждаме проблеми, които са около хората, които се връщат в барове и ресторанти на закрито, а на закрито проблемът е все повече и повече", каза де Бласио. Анкета на Reuters/Ipsos установи, че американците все повече се притесняват от разпространение на COVID-19, сериозното и понякога фатално заболяване, причинено от коронавирус.

Приблизително седем на всеки 10 републиканци заявиха, че са лично загрижени за разпространението на вируса, спрямо шест на 10 в предишни анкети. Около девет от 10 демократи казаха, че също са притеснени.

Обикновено консерваторите са по-малко склонни да носят маски или да следват други ограничения, наложени от местните власти, за да спрат разпространението на вируса, тъй като въпросът става все по-политизиран.

В интервю за Fox Business в сряда Тръмп бе попитан дали той наистина вярва, както заяви, че вирусът просто ще изчезне. "О, да. О, да", каза президентът. "Да, разбира се. В някакъв момент. И мисля, че скоро ще имаме ваксина... И мисля, че ще се справим много добре с коронавируса. Мисля, че в един момент това просто ще изчезне. Надявам се."

Тръмп се сблъска с жестока критика за омаловажаване на рисковете от вируса и за отказа си да насърчава прости мерки за безопасност, като носенето на маска. Попитан за това в сряда, той каза, че "смята, че маските са добри", но не вярва, че е необходимо да са задължителни в цялата страна.

Тръмп: Нося маска в тълпата

Тръмп: Нося маска в тълпата

След критиките към президента