САЩ трябва по-често да си взаимодействат с Русия, а решението да я поканят на предстоящата среща на върха на Г-7 ще бъде взето от американския президент Доналд Тръмп, коментира държавният секретар на САЩ Майк Помпео, цитиран от "Ройтерс" и ТАСС.

"Трябва да разговаряме с руснаците. Президентът решава дали иска да ги покани на срещите на върха или не. Това е негово решение. Със сигурност ще го оставя на него. Но аз наистина считам за изключително важно по-често да общуваме с руснаци", подчерта Помпео.

Той припомни консултациите относно контрола върху оръжията и стратегическата стабилност, проведени във Виена през юни. В австрийската столица "наистина жизненоважен диалог за разпространението на ядрените оръжейни системи в света", каза Помпео.

САЩ не изключват удължаване на Нов СТАРТ с Русия, но при определени условия

САЩ не изключват удължаване на Нов СТАРТ с Русия, но при определени условия

Ние сме склоним да помислим за удължаване на това споразумение

"Смятам, че е абсолютно важно и подходящо САЩ да продължат диалога с руснаците, за да ги убедят да променят част от своите дейности, които не са в съответствие с това, което САЩ трябва да направят, за да поддържат сигурността и свободата на своя народ."

Помпео добави, че Русия е създавала проблеми както когато е била част от Групата на осемте, така и когато тази асоциация е престанала да съществува. "Те все още продължават да представляват риск за нас".

Представители на Русия и САЩ проведоха "положителни подробни дискусии" относно контрола върху оръжията в австрийската столица". "Миналата седмица САЩ и Русия проведоха четвъртия кръг от преговори за контрол на ядрените оръжия. Двете страни се срещнаха във Виена. Това бяха положителни подробни дискусии по широк спектър от теми, включително за скритото изграждане на капацитет в Китай", каза той.

"Пекин, за съжаление, бойкотира преговорите, продължавайки тайното си поведение и отхвърляйки многостранния формат". 

САЩ: Пекин е задължен да участва на преговорите за ядрено разоръжаване

САЩ: Пекин е задължен да участва на преговорите за ядрено разоръжаване

Това заяви американският дипломат Маршал Билингсли

САЩ не са съгласни с предложението за налагане на краткосрочно оръжейно ембарго на Иран в рамките на Съвета за сигурност на ООН.

"На първо място, нашата цел е да не ограничим оръжейното ембарго за кратък период от време. Точно по този начин стигнахме до сегашната каша (с Иран)". Според Помпео оръжейното ембарго трябва да бъде отменено, едва когато Иран започне да "действа като нормална държава" по въпроса за закупуването на оръжие.

"Този въпрос не е свързан с крайни срокове, а с изпълнението на условия. Нашата цел е да премахнем оръжейното ембарго, след като са изпълнени определени условия. Да го отменим, когато настъпи определен срок, означава да се захванем с това - същият капан като предишната администрация (на Обама)."

Помпео добави, че "бих бил готов да го направя утре", но Иран просто не е изпълнил редица условия. Той обясни, че вдигането на ембаргото е "непрактично, докато светът не може да бъде сигурен", че Иран "няма да използва оръжейни системи или пари от продажбата на оръжейни системи за злонамерени цели".

Държавният секретар коментира и приемането от Управителния съвет на Международната агенция за атомна енергия (IAEA SU) през юни на резолюция на "Евро-три" (Великобритания, Франция, Германия), изискваща Иран да предостави достъп до две съоръжения, където агенцията подозира евентуално съхранение на недеклариран ядрен материал. "Иран продължава да отказва достъп на МААЕ. Това няма нищо общо с ядрената сделка с Техеран от 2015г. Това е свързано с Договор за неразпространение на ядрено оръжие", каза Помпео и припомни, че Иран се е съгласил да спазва Договора.

"Надяваме се светът да види, че това представлява риск за целия режим на неразпространение... Надяваме се Иран да промени решението си", коментира Майк Помпео.

САЩ поискаха ООН да удължи оръжейното ембарго срещу Иран

САЩ поискаха ООН да удължи оръжейното ембарго срещу Иран

Ембаргото, което е част от ядрената сделка с Техеран от 2015 г., ще изтече през октомври