Пекин има "задължение" да се присъедини към Вашингтон и Москва на преговорите за замяна на договор за ядреното разоръжаване.

Това заяви американският дипломат Маршал Билингсли, който вчера започна разговори с Русия във Виена за удължаване на Нов СТАРТ (Договор за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия), информира АФП.

САЩ притискат Китай с нагласена снимка да участва на ядрените преговори с Русия

САЩ притискат Китай с нагласена снимка да участва на ядрените преговори с Русия

Билингсли публикува снимка в "Туитър" с китайските флагчета

"Те (Китай) са задължени да преговарят с нас и руснаците", каза Билингсли пред журналисти.

В понеделник американски и руски делегации се срещнаха във Виена за обсъждане на ядрения договор, който ограничава разгърнатите ядрени бойни глави на САЩ и Русия до 1550, но изтича през февруари.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп настоява Китай да участва на преговорите за удължаване на договора, но Пекин не проявява интерес.

Маршал Билингсли каза, че нов кръг преговори може да се проведе в края на юли, но призна, че вероятно отново ще бъдат сведени само до Вашингтон и Москва. Той не изключи удължаване на двустранния договор.

САЩ и Русия преговарят за удължаване на Нов СТАРТ

САЩ и Русия преговарят за удължаване на Нов СТАРТ

Американският президент Доналд Тръмп настоява Китай също да участва

"Руската федерация не се съгласи с молбата ни за оказване на натиск върху Китай да се присъедини като отговорна страна на тези разговори, но те също...не са против Китай да се присъедини", подчерта дипломатът и допълни, че се надява да бъде оказан по-голям международен натиск върху Пекин.

Но руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви, че е "нереалистично да се брои участието на Китай".

Ядреният арсенал на Китай бързо се разширява, но все още е много малък в сравнение с тези на САЩ и Русия.

Русия има 6375 ядрени бойни глави, включително и неразгърнатите, а САЩ - 5800.

Китай е третата държава в света с 320 бойни глави.

Тръмп обяви, че изтегля САЩ от Договора "Открито небе". Той изтегли САЩ и от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват от 1987 г. и ядрената сделка на бившия президент Барак Обама с Иран.