Американски дипломати публикуваха нагласена снимка с китайски флагчета пред празни столове в началото на ядрени преговори във Виена като начин за оказване на натиск върху Пекин, който отказва да участва на преговорите.

Това пише руският вестник "Комерсант", цитиран от "Политико".

Днес заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков и американският дипломат Маршал Билингсли започнаха двудневни преговори за удължаване на договорения през 2010 г. Нов СТАРТ, който изтича през февруари 2021 г.

Билингсли публикува снимка в "Туитър" с китайските флагчета и написа, че Китай не се е появил на срещата.

Срещата за Нов СТАРТ представлява възобновяване на диалога за неразпространението на ядрени оръжия, който беше прекратен за най-малко година и половина.

САЩ настояват Китай да участва на преговорите, но Пекин е категорично против.

Според "Комерсант" руската делегация във Виена е изразила възраженията си срещу поставянето на китайските флагове без присъствието на Китай. Руският посланик в Австрия публикува снимка от залата след началото на преговорите, която показва само имената и бутилки с вода до участниците. Но вестникът отбелязва, че преди руската делегация да пристигне американците поставили флаговете пред празните столове и направили снимка.

Нов СТАРТ (Договор за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия) ограничава разгърнатите ядрени бойни глави на САЩ и Русия до 1550.

Ядреният арсенал на Китай бързо се разширява, но все още е много малък в сравнение с тези на САЩ и Русия.

Русия има 6375 ядрени бойни глави, включително и неразгърнатите, а САЩ - 5800.

Китай е третата държава в света с 320 бойни глави.

Политически анализатори коментират, че няма причина да се очаква някакъв напредък във Виена.

Тръмп обяви, че изтегля САЩ от Договора "Открито небе". Той изтегли САЩ и от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват от 1987 г. и ядрената сделка на бившия президент Барак Обама с Иран.