САЩ предложиха резолюция в Съвета за сигурност на ООН, която осъжда Иран за унищожително нападение по петролни съоръжения на Саудитска Арабия. Освен това Вашингтон настоява за удължаване на оръжейното ембарго срещу Ислямската република, обявиха източници пред АФП.

Ембаргото, което е част от ядрената сделка с Техеран от 2015 г., ще изтече през октомври, но Вашингтон работи за удължаването му.

Иранската валута с най-голямо обезценяване в историята спрямо щатския долар

Иранската валута с най-голямо обезценяване в историята спрямо щатския долар

Обменните бюра за кратко търгуваха 200 000 ирански риала за един щатски долар

В петък Франция, Великобритания и Германия излязоха със съвместна декларация, в която се обявяват против отмяната на ембаргото по график, като предупреждават, че може да има "голямо отражение върху регионалната сигурност и стабилност".

Проекторезолюцията на САЩ осъжда извършените от Иран нападения срещу Саудитска Арабия през септември 2019 г. Също призовава ООН да забрани доставянето, продажбата или прехвърлянето, директно или индиректно...на оръжия и съответните материали, като се изключат тези, които са одобрени в 30-дневен срок.

Все още не е ясно кога ще бъде гласувана резолюцията, която вероятно няма да мине, тъй като Китай и Русия имат вето в Съвета за сигурност, а вече заявиха, че са против удължаване на ембаргото.

Нетаняху обяви, че Иран лъже за ядрени оръжия

Нетаняху обяви, че Иран лъже за ядрени оръжия

Той предупреди, че Техеран подвежда международната общност