Иранската валута с най-голямо обезценяване в историята спрямо щатския долар. Представители на властите призоваха иранските износители да върнат в страната печалбите си от чужбина, информира АП.

Обменните бюра за кратко търгуваха 200 000 ирански риала за един щатски долар. По-късно днес 198 000 риала се обменяха за един долар. Това е ново дъно, след като в събота 190 000 риала се търгуваха за един долар.

Обезценяването на иранската валута идва на фона на тежките санкции на САЩ срещу Техеран.

Вицепрезидентът на Иран Ешак Джахангири призова иранските износители да върнат приходите си от чужбина. Миналата седмица той обяви, че приходите от ирански петрол са спаднали до 8 милиарда долара от 100 милиарда долара през 2011 г.

Търговското министерство на страната предупреди, че ще отмени разрешителните за износ на тези, които не върнат твърда валута в страната, докато Централната банка на Иран подчерта, че ще публикува имената на нарушителите.

Ирански компании изнасят непетролни продукти на стойност повече от 40 милиарда долара на година. Според властите около половината от тези пари остават в чужбина.

През 2015 г. 32 000 риала се обменяха за 1 долар.