Лидерите на германски провинции писаха до членове на Конгреса на САЩ и ги призоваха да попречат на плана на президента Доналд Тръмп да намали американското военно присъствие в Германия, съобщава АФП, позовавайки се на германски медии.

Тръмп одобри план на Пентагона за изтегляне на 9500 войници от Германия

Тръмп одобри план на Пентагона за изтегляне на 9500 войници от Германия

Планът на Тръмп е критикуван в Конгреса на САЩ и Европа

Миналия месец Тръмп съобщи, че ще намали военния контингент на САЩ в Германия с 9500 войници до 25 000, тъй като Германия не изпълнява целите на НАТО за увеличаване на парите за отбрана, а също и заради "лошото" отношение на страната към Вашингтон в сферата на търговията.

Решението смая Берлин и НАТО, защото има опасения, че може да подкопае възможностите за сдържане на Русия.

В писмо до 13 сенатори и членове на Конгреса на САЩ премиерите на Баден-Вюртемберг, Бавария, Хесен и Рейнланд-Пфалц поискаха от тях "да не прекъсват връзката на приятелство, а да я подсилят" чрез поддържане на американското военно присъствие.

US войниците в Германия са важни за Вашингтон и сигурността на ЕС, категоричен Берлин

US войниците в Германия са важни за Вашингтон и сигурността на ЕС, категоричен Берлин

Бихме искали присъствието в Германия да продължи

В писмото, разгледано от вестниците "Щутгартер цайтунг" и "Щутгартер нахрихтен", се подчертава, че военните бази, бойните звена, военните болници и американските въоръжени сили на САЩ в Германия образуват "гръбнака на американското присъствие в Европа и способността на НАТО да действа".

Американските военни бази са разположени в четирите германски провинции.

Германия е приела повече американски войници от всяка друга държава в Европа, последица от окупацията на съюзниците след Втората световна война.