Сенатът в САЩ премина към гласуване за отмяна на ветото на президента Доналд Тръмп върху законопроекта за отбрана, предаде "Блумбърг"

Това може да доведе до сблъсък с Белия дом, който може да завърши до последните часове преди началото на новия конгрес в неделя.

Припомняме, че камарата на представителите на САЩ с огромно мнозинство в понеделник преодоля ветото на президента.

Камарата на представителите преодоля ветото на Тръмп за военния бюджет

Камарата на представителите преодоля ветото на Тръмп за военния бюджет

Резултатът бе очакван и се случва за първи път през мандата на президента

Гласуването завърши с 320 гласа "за" срещу 87 "против" и бе очаквано, тъй като мярката се радва на широка двупартийна подкрепа.

Макконъл вече в постигнал сделка с лидера на малцинството на демократите Чък Шумър за отмяна на ветото.

Събрани са достатъчно гласа "за", за да не може бюджетът да бъде върнат. Макконъл предупреди президента да не налага вето.

Припомняме, че за първи път в мандата на Тръмп негово вето бива преодолявано. До момента той го е налагал 9 пъти.

Тръмп наложи вето заради два отделни въпроса. Първият е свързан с изискването Пентагонът да преименува три военни бази, които са с имена, свързани с Конфедерацията, и сформиране на комисия, която трябва да изготви план как да се променят имената.

Тръмп твърди, че промяната на имената "осквернява" базите, но законодателите от двете партии виждат промяната като необходима на фона на расизма.

Тръмп наложи вето на военния бюджет

Тръмп наложи вето на военния бюджет

Предложението е подарък за Китай и Русия, смята американският президент

Президентът също така върна законопроекта, защото не включва предложение за отмяна на член 230 от закон за комуникациите от 1996 г., който защитава онлайн платформите от поемане на отговорност при публикуване на съдържание от трети страни, докато в същото време им позволява сами да решават дали да ограничават съдържание.