Камарата на представителите на САЩ с огромно мнозинство в понеделник преодоля ветото на президента Доналд Тръмп върху военния бюджет, предаде Forbes.

Гласуването завърши с 320 гласа "за" срещу 87 "против" и бе очаквано, тъй като мярката се радва на широка двупартийна подкрепа.

Очаква се Сенатът да гласува във вторник.

Там лидерът на мнозинството на републиканците Мич Макконъл вече в постигнал сделка с лидера на малцинството на демократите Чък Шумър за отмяна на ветото.

Събрани са достатъчно гласа "за", за да не може бюджетът да бъде върнат. Макконъл предупреди президента да не налага вето.

Тръмп наложи вето на военния бюджет

Тръмп наложи вето на военния бюджет

Предложението е подарък за Китай и Русия, смята американският президент

Припомняме, че за първи път в мандата на Тръмп негово вето бива преодолявано. До момента той го е налагал 9 пъти.

Тръмп наложи вето заради два отделни въпроса. Първият е свързан с изискването Пентагонът да преименува три военни бази, които са с имена, свързани с Конфедерацията, и сформиране на комисия, която трябва да изготви план как да се променят имената.

Тръмп твърди, че промяната на имената "осквернява" базите, но законодателите от двете партии виждат промяната като необходима на фона на расизма.

Президентът също така върна законопроекта, защото не включва предложение за отмяна на член 230 от закон за комуникациите от 1996 г., който защитава онлайн платформите от поемане на отговорност при публикуване на съдържание от трети страни, докато в същото време им позволява сами да решават дали да ограничават съдържание.

Камарата на представителите одобри исканите от Тръмп по 2000 долара помощи

Камарата на представителите одобри исканите от Тръмп по 2000 долара помощи

Тръмп подписа пакета мерки, въпреки заплахите да не го направи

Припомняме също, че Камарата гласува да увеличи до 2000 долара сумата от еднократното директно плащане на повечето американци.

Гласуването дойде, след като Тръмп поиска сумата да бъде увеличена от първоначалните 600 долара.

Припомняме, че Тръмп все пак подписа мащабен пакет от 2, 3 трилиона държавни помощи, които да минимизират щетите от пандемията.

Пакетът беше одобрен от Камарата на представителите в петък. В него са включени и помощите за безработни американци, които по-рано Тръмп определи като недостатъчни - с този аргумент той отказа да одобри законопроекта.

Първоначално се очакваше президентът да положи подписа си още на Бъдни вечер.