Действащият президент на САЩ Доналд Тръмп подписа мащабен пакет от 2.3 трилиона държавни помощи, които да минимизират щетите от пандемията, съобщи CNN с позоваване на свои източници.

Пакетът беше одобрен от Камарата на представителите в петък. В него са включени и помощите за безработни американци, които по-рано Тръмп определи като недостатъчни - с този аргумент той отказа да одобри законопроекта. Първоначално се очакваше президентът да положи подписа си още на Бъдни вечер.

Макар и закъсняло, одобряването на помощите от Тръмп предотврати риска от спиране на работата на правителството. Заради забавянето обаче милиони безработни не успяха да получат средства по две правителствени програми, които изтекоха в събота.

Тръмп отказа да подпише закона за помощите по време на пандемията

Тръмп отказа да подпише закона за помощите по време на пандемията

Байдън го упрекна в бягство от отговорност...

Пакетът от помощи беше одобрен от Конгреса с огромно двупартийно мнозинство, след месеци преговори.

Тръмп обаче заяви, че иска размерът на помощите да бъде увеличен и хората да получат 2000 долара, вместо 600, но републиканците в Конгреса не са се съгласили на такива промени.

Избраният президент Джо Байдън определи отказа на действащия президент да подпише законопроекта като бягство от отговорност.

Тръмп недоволен от пакета стимули на Конгреса, иска повече помощи за американците

Тръмп недоволен от пакета стимули на Конгреса, иска повече помощи за американците

Вероятно няма да подпише мерките на стойност 900 млрд. долара