Американският президент Доналд Тръмп наложи вето на военния бюджет, одобрен от Конгреса на САЩ за 2021-а фискална година, която започна на 1 октомври. Това се посочва в съобщението на президента до конгреса, долната камара на американския законодателен орган.

То беше разпространено от пресслужбата на Белия дом.

"Връщам без одобрение проекта за военен бюджет за фискалната 2021 година. Администрацията признава важността на законопроекта за националната ни сигурност.

Долната камара на САЩ гласува $788 млрд. военен бюджет и $1,6 млрд. за стената с Мексико

Долната камара на САЩ гласува $788 млрд. военен бюджет и $1,6 млрд. за стената с Мексико

В него са включени и 1,6 милиарда долара за исканата от президента Доналд Тръмп спорна стена

За съжаление документът не включва важни разпоредби за националната сигурност, съдържа клаузи, които обиждат нашите ветерани и военната история, противоречи на усилията на администрацията да осигури първостепенна позиция на Съединените щати в областта на националната сигурност и външната политика, - се казва в текста - Това е подарък за Китай и Русия. 

Военният бюджет за финансовата 2021 г. е за 740 млрд. долара. По-специално се планира да се отпуснат 635,5 млрд. долара за основни нужди на Пентагона и 26,6 млрд. долара за изпълнение на програми в областта на националната сигурност чрез Министерството на енергетиката.

За операции в чужбина се предвиждаше отпускане на 69 милиарда долара.