Камарата на представителите (долната камара на Конгреса) на САЩ гласува да увеличи до 2000 долара сумата от еднократното директно плащане на повечето американци, предаде РТ.

Гласуването завърши с 275 гласа "за" срещу 134 гласа "против". От гласувалите против, почти всички са републиканци и само двама - демократи.

Гласуването дойде, след като президентът Доналд Тръмп поиска сумата да бъде увеличена от първоначалните 600 долара.

Тръмп отказа да подпише закона за помощите по време на пандемията

Тръмп отказа да подпише закона за помощите по време на пандемията

Байдън го упрекна в бягство от отговорност...

Припомняме, че Тръмп все пак подписа мащабен пакет от 2, 3 трилиона държавни помощи, които да минимизират щетите от пандемията.

Пакетът беше одобрен от Камарата на представителите в петък. В него са включени и помощите за безработни американци, които по-рано Тръмп определи като недостатъчни - с този аргумент той отказа да одобри законопроекта.

Първоначално се очакваше президентът да положи подписа си още на Бъдни вечер.

Тръмп все пак подписа пакета от помощи във връзка с пандемията

Тръмп все пак подписа пакета от помощи във връзка с пандемията

По-рано той отказа...

Макар и закъсняло, одобряването на помощите от Тръмп предотврати риска от спиране на работата на правителството. Заради забавянето обаче милиони безработни не успяха да получат средства по две правителствени програми, които изтекоха в събота.

Избраният президент Джо Байдън определи отказа на действащия президент да подпише законопроекта като бягство от отговорност.