Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес) ще се опита да преодолее ветото на президента Доналд Тръмп върху законопроекта за отбраната, предаде New York Post.

Гласуването ще се проведе по-късно в понеделник.

Очаква се да бъде преодоляно ветото - за първи път в мандата на Тръмп.

В началото на декември, Камарата лесно одобри бюджета за отбрана, въпреки че президентът многократно отправи заплаха да блокира парите.

Законопроектът бе одобрен с 335 срещу 78 гласа. Това е повече от необходимите 2/3 за преодоляване на евентуално вето, но някои републиканци могат да си променят позицията при ново гласуване.

Общо 140 републиканци гласуваха за бюджета, а 37 демократи се обявиха против.

Долната камара прокара военния бюджет въпреки заплахата на Тръмп за вето

Долната камара прокара военния бюджет въпреки заплахата на Тръмп за вето

Законопроектът бе одобрен с 335 срещу 78 гласа

Парите за отбрана са в размер на 740 милиарда щатски долара. Проектозаконът, който ще се превърне в закон 59-а година поред, трябва да се приеме задължително, тъй като включва десетки специални плащания и бонуси за военнослужещите, а също за строителни проекти и програми за обучение.

Тръмп наложи вето заради два отделни въпроса. Първият е свързан с изискването Пентагонът да преименува три военни бази, които са с имена, свързани с Конфедерацията, и сформиране на комисия, която трябва да изготви план как да се променят имената.

Тръмп твърди, че промяната на имената "осквернява" базите, но законодателите от двете партии виждат промяната като необходима на фона на расизма.

Президентът също така върна законопроекта, защото не включва предложение за отмяна на член 230 от закон за комуникациите от 1996 г., който защитава онлайн платформите от поемане на отговорност при публикуване на съдържание от трети страни, докато в същото време им позволява сами да решават дали да ограничават съдържание.

Тръмп наложи вето на военния бюджет

Тръмп наложи вето на военния бюджет

Предложението е подарък за Китай и Русия, смята американският президент

Според законодателите бюджетът за отбрана не е мястото да се отговаря на подобен проблем в сферата на технологиите, тъй като няма общо с националната сигурност.

След гласуването на Камарата в понеделник, въпросът ще бъде отнесен до Сената, където лидерът на мнозинството на републиканците Мич Макконъл вече в постигнал сделка с лидера на малцинството на демократите Чък Шумър за отмяна на ветото.

Събрани са достатъчно гласа "за", за да не може бюджетът да бъде върнат. Макконъл предупреди президента да не налага вето.

По време на президентството си Тръмп наложи девет пъти вето, включително този законопроект за отбраната.