Камарата на представителите на САЩ лесно одобри бюджета за отбрана, въпреки че президентът Доналд Тръмп многократно отправи заплаха да блокира парите, информира The Hill.

Законопроектът бе одобрен с 335 срещу 78 гласа. Това е повече от необходимите 2/3 за преодоляване на евентуално вето, но някои републиканци могат да си променят позицията, ако се наложи ново гласуване.

Украйна получава 250 млн. долара от САЩ

Украйна получава 250 млн. долара от САЩ

Средствата са за отбрана на страната

Общо 140 републиканци гласуваха за бюджета, а 37 демократи се обявиха против.

Парите за отбрана са в размер на 740 милиарда щатски долара. Проектозаконът, който ще се превърне в закон 59-а година поред, трябва да се приеме задължително, тъй като включва десетки специални плащания и бонуси за военнослужещите, а също за строителни проекти и програми за обучение.

Преди гласуването председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси призова президента да покаже уважение към работата на двукамарния, двупартийния Конгрес и саможертвата на въоръжените сили.

Тръмп плаши с вето заради два отделни въпроса. Първият е свързан с изискването Пентагонът да преименува три военни бази, които са  с имена, свързани с Конфедерацията, и сформиране на комисия, която трябва да изготви план как да се променят имената.

Тръмп твърди, че промяната на имената "осквернява" базите, но законодателите от двете партии виждат промяната като необходима на фона на расизма.

Президентът също заплашва да наложи вето на законопроекта, защото не включва предложение за отмяна на член 230 от закон за комуникациите от 1996 г., който защитава онлайн платформите от поемане на отговорност при публикуване на съдържание от трети страни, докато в същото време им позволява сами да решават дали да ограничават съдържание.

Според законодателите бюджетът за отбрана не е мястото да се отговаря на подобен проблем в сферата на технологиите, тъй като няма общо с националната сигурност.

Проектобюджетът също не отговаря на исканията на Тръмп в няколко други сфери. Блокира изтеглянето на американските войници от Афганистан и Германия, докато Пентагонът не излезе с оценка, изисква налагане на санкции на Турция заради закупуването на руски зенитно-ракетен комплекс С-400 и поставя таван на извънредно финансиране на военно строителство, след като Тръмп използва милиарди за граничната си стена.

Преди вота Тръмп притисна републиканците да се противопоставят на законопроекта.

Надявам се, че републиканците в Камарата ще гласуват срещу много слабия законопроект, на който аз ще наложа вето, закани се той.

От Белия дом поясняват, че съветниците на американския лидер препоръчват вето, защото не включва критични мерки за защита на националната сигурност, включително уважаване на ветераните и зачитане на военната история на САЩ.

През юли срещу законопроекта гласуваха 81 републиканци спрямо 40 вчера.

Проектът за бюджет за отбрана на обща стойност над 740 млрд. долара предвижда отпускане на 635,5 млрд. долара за основни нужди на Пентагона, 26,6 млрд. долара за изпълнението на програмите за национална сигурност чрез Министерството на енергетиката и 69 млрд. долара за операции в чужбина.

Конгресът се оттегля следващата седмица до януари, ако прокара законопроект за финансиране на правителството.