Американската администрация ще коригира Националната отбранителна стратегия и ядрената доктрина, обнародвана през 2018 г. Това съобщи кандидатът за поста заместник-министър на отбраната на САЩ Катлийн Хикс, номиниран от президента Джо Байдън в писмени отговори на въпроси от членове на Комитета по въоръжените сили на Сената на САЩ, съобщава ТАСС.

"Да. Вярвам, че министерството на отбраната трябва да прегледа и преразгледа стратегията и как да я приложи в светлината на променящия се характер на заплахите - настоящи и предвидими - в глобалната среда за сигурност", коментира Хикс.

Тя подчерта, че възнамерява да "оцени къде възникват заплахите за националната сигурност, както и настоящите изисквания за военните, подходът към бъдещи войни, съюзи и партньорства и как Пентагонът балансира тези изисквания сега." Както обясни Хикс, тя ще направи "оценка на промените в ситуацията за сигурността, за да определи приоритетните цели и задачи на отбраната".

Според нея специално предизвикателство за въоръжените сили на САЩ е "продължаващата военна модернизация на въоръжените сили в Китай - ключов приоритет - и разрушителна Русия". Кандидатът за поста първи заместник-министър на отбраната посочи важността на "ефективното възпиране" на тези страни.

Тя смята, че "не е в интерес на САЩ и техните съюзници да се види как Русия и Китай изграждат своите ядрени арсенали". "Ако моята кандидатура бъде одобрена, ще прегледам класифицираните оценки на ядрените заплахи, включително от Русия и Китай, като предпоставка за цялостен преглед на американската ядрена доктрина", добави Хикс.

Русия, ядрената доктрина на САЩ и Студената война

Русия, ядрената доктрина на САЩ и Студената война

Ядрена заплаха за САЩ и техните съюзници са и Китай, Иран и Северна Корея

Новата администрация на САЩ подкрепя запазването на американската ядрена триада, включително наземни междуконтинентални балистични ракети (МБР), каза Хикс. "Сенатор, отново мисля, че триадата е крайъгълният камък на американската сигурност. И аз съм основен привърженик на стойността на ядреното възпиране", каза тя в отговор на въпросите на сенатора Том Котън (републиканец, Арканзас), който поиска мнението на новосъздаденото правителство на САЩ за ядрената триада и наземните МБР.

По-рано американските медии съобщиха, че Байдън възнамерява да преразгледа американската програма за ядрена модернизация, включително производството на нови МБР.

"Мисля, че възпирането е най-мощното в триадата", каза Хикс. В същото време тя не потвърди, че новата изпълнителна власт на САЩ ще изпълни графика за създаване на нови американски МБР (тази програма е известна със съкращението си GBSD). В резултат на изпълнението на тази програма се планира да се заменят междуконтиненталните балистични ракети Minuteman III, които са на бойно дежурство в САЩ от 1970 г.

Хикс обясни, че администрацията на Байдън ще преразгледа "различни аспекти на ядрената политика и модернизация".

"Мисля, че е подходящо. Администрацията на Тръмп направи (през 2017-2018 г.) същото нещо. Ако се интересувате от личното ми мнение, тогава триадата ни е послужила много добре. Създала е стабилност и има стойност", добави тя.

САЩ отговаря решително във всяко отношение, ако не успее с ядрено сдържане

САЩ отговаря решително във всяко отношение, ако не успее с ядрено сдържане

Адмирал Ричард: Тук сме, за да предотвратим войната на великите сили

В допълнение, отговаряйки на въпроси на сенатора Деб Фишър (републиканец, Небраска), Хикс увери, че администрацията на Байдън възнамерява да се ръководи в модернизацията на ядрения военен комплекс преди всичко от съображения за стратегия, а не за спестяване на пари. "Сенатор, аз вярвам, че нашите решения относно ядрените оръжия трябва да се ръководят предимно от стратегия".

Тя подчерта, че от гледна точка на новото правителство на САЩ, по-нататъшното потенциално намаляване на ядрените оръжия трябва да се извършва заедно с други държави, а "не едностранно".

"Ядрена триада" е международен термин за стратегическите въоръжени сили на държава, снабдена с ядрено оръжие, които включват три компонента: авиация, междуконтинентални балистични ракети, атомни подводници с ядрени ракети.

Американските власти при 45-ия президент Тръмп актуализираха стратегията, издаден е на 19 януари 2018 г.. като тогавашният министър на отбраната Джеймс Матис обясни, че "са фокусирани върху дългосрочно стратегическо съперничество с Русия и Китай".

САЩ ще продължат да водят военни кампании срещу терористи, но "съперничеството на големите сили, а не тероризмът" сега са в центъра на програмата за национална сигурност на САЩ, обясни Матис тогава.  

Пентагонът: Приоритет за САЩ е модернизацията на ядрената триада

Пентагонът: Приоритет за САЩ е модернизацията на ядрената триада

Авиацията е най-засегната от разпространението на коронавируса