САЩ дават приоритет на процеса на обществени поръчки за военни нужди в условия на пандемия, за модернизиране на ядрената триада. Това съобщи на брифинг заместник-министърът на отбраната на САЩ по доставки и логистика Елън Лорд, цитирана от ТАСС.

"Очевидно, че основният ни приоритет по отношение на обществените поръчки е процесът на модернизиране на триадата от ядрени сили (междуконтинентални балистични ракети, ракети, изстреляни от подводници и стратегически бомбардировачи). Ние разсъждаваме за Агенцията за управление на въоръжените сили, критичните възможности, които имаме. Ние наблюдаваме къде имаме слабости. Това са авиацията, корабостроенето и космическите изстрелвания."

Пентагонът иска да изхарчи около $167 милиарда за ядрени оръжия до 2025 г

Пентагонът иска да изхарчи около $167 милиарда за ядрени оръжия до 2025 г

Демократите "като цяло подкрепят увеличените разходи за ядрени оръжия

"Наблюдаваме спад във (веригата за доставки) в корабостроителната индустрия. В момента авиацията е най-силно засегната от (ефектите от разпространението на коронавирусна инфекция). Очакваме тримесечно забавяне в (изпълнението на програми за снабдяване)", коментира тя.

Според Държавния департамент към 5 февруари 2018 г. САЩ са разполагали с 652 оперативно разположени ядрени оръжия и 1350 бойни глави.

В арсенала на САЩ има 400 оперативно разположени базирани в силози МКБР Minuteman III. Други 278 ракети са в резерв. 454 са разгърнатите и неразгърнати ракети.

Пентагонът затвърждава притесненията си за военните способности на Русия и Китай
Обновена

Пентагонът затвърждава притесненията си за военните способности на Русия и Китай

"Военното ни предимство е подкопано, искат да надминат САЩ и да влияят на света"

ВМС разполага с 203 балистични ракети Trident II за подводници. Други 231 такива ракети са в резерв. Разгърнати и неразгърнати ракети - 280.

Пентагонът включи в броя на разгърнатите преносители 49 тежки бомбардировачи - 13 Б-2 и 36 Б-52. Други седем B-2 и 10 B-52 са в резерв. В допълнение, според американските независими експерти, ВВС отговаря за 400 тактически заряда с капацитет от 0,3 до 170 килотона.

Около 150 от тях се съхраняват в шест американски бази в Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция.

Държавният департамент на САЩ коментира по-рано, че Китай може би тайно е извършил подземен ядрен тест с малка мощност. Преди това САЩ заподозря и Русия в провеждане на експерименти, свързани с ядрени оръжия.

САЩ заподозряха Русия в експерименти с ядрени оръжия

САЩ заподозряха Русия в експерименти с ядрени оръжия

Русия не уведомявала САЩ за това съгласно договорите