Пентагонът планира да поиска почти 167 милиарда долара от Конгреса на САЩ като част от петгодишен план за модернизиране и гарантиране на надеждността на ядрените оръжия, съобщава "Блумбърг".

Министерството на отбраната на САЩ възнамерява ежегодно да увеличава разходите за ядрената триада. Според документи на Министерството на отбраната на САЩ, публикувани на 10 февруари, администрацията на президента Доналд Тръмп планира да отдели 28,9 милиарда долара за свързани военни програми през фискалната 2021 година (от 1 октомври 2020 г.).

За фискалната 2022 г., Пентагонът ще поиска 30 милиарда долара за модернизация на ядрените оръжия, за фискалната 2023 г. - 33 милиарда долара. До фискалната 2024 г. разходите на ядрения арсенал, според плана на Министерството на отбраната, трябва да бъдат увеличени до 37 милиарда долара, а до 2025 г. фискална година - до 38 милиарда долара.

Подробности за петгодишния план за модернизация на ядрените оръжия могат да бъдат разкрити в сряда от министъра на отбраната Марк Еспър, който ще говори на изслушване в Камарата на представителите на Конгреса относно военния бюджет на страната за следващата фискална година. Според "Блумбърг" демократите "като цяло подкрепят увеличените разходи за ядрени оръжия".

Еспър: Модернизираме ядрения арсенал... опитваме да възпираме война

Еспър: Модернизираме ядрения арсенал... опитваме да възпираме война

"Да бъдем в крак с Русия и да изпреварим Китай"

В документите на военното ведомство на САЩ, публикувани в началото на февруари е планирано да се отпуснат 7 милиарда долара за модернизацията на системите за командване, контрол и комуникация на ядрения комплекс през фискалната 2021 г., 2,8 милиарда долара за създаването на нов стратегически бомбардировач В-21 и за изграждането на ядрени подводници с балистични ракети от клас Колумбия - 4,4 милиарда долара, 474 милиона долара за производството на крилати ракети с далечен обсег, способни да носят ядрена бойна глава, 1,5 милиарда долара за "наземен стратегически компонент за възпиране"

Според Държавния департамент, към 5 февруари 2018 г. Съединените щати са разполагали с 652 оперативно разположени ядрени оръжия и 1350 бойни глави на тях. В арсенала на САЩ има 400 оперативно разположени базирани на силози ICBM на Minuteman III. Други 278 ракети са в резерв. 454 разгърнати и неразгърнати ракети.

ВМС разполага с 203 балистични ракети "Трайдент-2". Други 231 такива ракети са в резерв. Разгърнати и неразгърнати ракети - 280.

Пентагонът включи в броя на разгърнатите "доставчици" 49 тежки бомбардировача - 13 В-2 и 36 В-52. Други седем B-2 и 10 B-52 са в резерв. В допълнение, според американските независими експерти, ВВС отговаря за 400 тактически заряда с капацитет от 0,3 до 170 килотона.

Около 150 от тях се съхраняват в шест американски бази в Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция.

Пентагонът: Турция има централна роля в противодействието срещу Русия

Пентагонът: Турция има централна роля в противодействието срещу Русия

А вътрешна сигурност на САЩ засилва киберзащитата от Русия