Държавният департамент на САЩ твърди, че Китай може би тайно е извършил подземен ядрен тест с малка мощност. Обвинението вероятно допълнително ще обтегне вече влошените отношения между Вашингтон и Пекин, пише "Гардиън".

В доклада за контрол над въоръжението не се представя доказателство, но се посочват косвени доказателства като изкопни и други дейности на полигона за тестове в Китай Lop Nur.

Възможна подготовка на Китай за експлоатация на изпитателната площадка Lop Nur през цялата година, като използва камери за ограничени експлозии, обширни изкопни дейности в Lop Nur и липса на прозрачност по отношение на дейностите, свързани с ядрените изпитания...предизвиква опасения относно спазването на нулев стандарт на съблюдаване на мораториума върху изпитания на ядрени оръжия, пише в доклада на департамента, разкрит първо от вестник "Уолстрийт джърнъл".

Китай и САЩ са се подписали под Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити от 1996 г., но нито една от двете държави не го е ратифицирала и в резултат на това споразумението не е влязло в сила. Но Китай е поел ангажимент да спазва ограниченията и САЩ съблюдават мораториума върху ядрени изпитания.

Ако договорът влезе в сила, включва механизъм за инспекция на потенциални места за ядрени изпитания.

Военното разузнаване на САЩ отправи подобни обвинения и към Русия през май миналата година, които никога не бяха потвърдени. Американски "ястреби" призовават администрацията на Тръмп официално да напусне договора, което ще освободи страната да провежда ядрени изпитания.

Пекин модернизира ядрения си арсенал, докато САЩ си вързаха ръцете с едностранно налагане на контрол над въоръжението, написа в "Туитър" републиканецът Том Котън. Китай доказа, че не може да работи честно с нас, оплака се сенаторът.

Вярва се, че Китай има около 300 ядрени оръжия.

САЩ заподозряха Русия в експерименти с ядрени оръжия

САЩ заподозряха Русия в експерименти с ядрени оръжия

Русия не уведомявала САЩ за това съгласно договорите

Русия, Франция и Великобритания се подписаха и ратифицираха договора за забрана на ядрените опити, който за да се превърне в международен закон, все още трябва да бъде ратифициран от 44 държави.

Междувременно Министерството на външните работи на Китай отговори на доклада на Държавния департамент и увери, че Пекин остава ангажиран за съблюдаване на мораториума върху ядрените изпитания. Говорител на ведомството отхвърли обвиненията на САЩ като лъжа.