Военното предимство на САЩ в световен мащаб е подкопано, докато Русия и Китай засилват своите възможности, коментира Марк Мили, ръководител на съвместния началник щаб на САЩ в изслушване в комисия на Камарата на представителите на САЩ по въоръжените сили.

Според него, "ние оставаме подготвени и способни, да обезпечим сдържане за начало на война и да защитим страната ни от нападение, подкрепяйки нашите съюзници и да водим война срещу всеки потенциален противник, но конкурентното ни предимство е подкопано и в това няма съмнение."

"Китай и Русия укрепват военните си възможности, за да надминат САЩ и техните съюзници и да гарантират своето влияние в целия свят", обяснява Мили.

"Ние не се опитваме да се включим във въоръжена надпревара с Русия, не се опитваме да постигнем паритет с тях система по система", коментира ръководителят на Пентагона Марк Еспър, относно проблемите за модернизацията на американския ядрен арсенал, цитиран от ТАСС.

"Въпреки това, ние трябва да разполагаме с основните елементи (на ядрената способност), за да поддържаме сигурността на Америка". Според него това означава, че всички компоненти на ядрената триада "се допълват взаимно, като се вземат предвид различни задачи".

Вашингтон не възнамерява да изостави нито един компонент от триадата. Еспър счита, че Русия не само модернизира свой собствен ядрен арсенал, но и подобрява своите системи, а също така създава нови оръжия от този вид.

"Що се отнася до Русия, вие сте абсолютно прав, те (руснаци) не само увеличават стратегическите си сили, но и създават нов потенциал и подобряват качеството на своите сили."

В тази връзка Еспър подчертава, че САЩ са загрижени за наличието на нестратегически ядрени бойни глави в Русия. "Говорим много за техните стратегически системи. Но техните тактически ядрени оръжия често се игнорират. Наричам ги "неотчетни ядрени оръжия"(не се вземат предвид от съществуващите споразумения между Москва и Вашингтон). Има почти 2 хиляди единици. И те са оръжия на бойното поле. Виждаме тяхната употреба в морето. Трябва също да обърнем значително внимание на това".

Пентагонът иска да изхарчи около $167 милиарда за ядрени оръжия до 2025 г

Пентагонът иска да изхарчи около $167 милиарда за ядрени оръжия до 2025 г

Демократите "като цяло подкрепят увеличените разходи за ядрени оръжия