НАТО трябва да остане в състояние да се справи с всяко предизвикателство сред един по-непредсказуем и конкурентен свят, обясни генералният секретар Йенс Столтенберг на шефовете на отбраната на съюзниците, съобщава НАТО.

"Нашите въоръжени сили гарантираха, че тази здравна криза не се е превърнала в криза на сигурността, но COVID-19 не е накарал други предизвикателства да изчезнат. Нашата демокрация, нашите ценности и основан на правила световен ред се оспорват. Следователно трябва да сме готови да се изправим срещу всякакви заплахи, които може да донесе бъдещето", коментира той.

Генералният секретар призова съюзниците да продължат да увеличават разходите за отбрана, да инвестират в съвременни способности и да засилят готовността на въоръжените сили да се справят с глобалните предизвикателства като агресивните действия на Русия, тероризма и възхода на Китай.

Столтенберг към Байдън: Заедно започваме нова глава за Алианса

Столтенберг към Байдън: Заедно започваме нова глава за Алианса

Двамата са обсъдили тероризма, Русия, Китай...

Столтенберг заяви, че очаква с нетърпение да работи с американския президент Джо Байдън, тъй като САЩ и Европа са по-безопасни заедно.

Гледайки към десетилетието генералният секретар заяви, че ще представи препоръките си за подготовка на НАТО за бъдещето, когато съюзните лидери се срещнат в Брюксел тази година. Той подчерта, че иска НАТО да предприеме по-глобален подход и да работи в тясно сътрудничество с демокрациите в азиатско-тихоокеанския регион.

Що се отнася до Афганистан, Столтенберг заяви, че мирните преговори между афганистанското правителство и талибаните са историческа възможност и че всякакви корекции на нивата на войските на НАТО в страната трябва да се предприемат от съюзниците по координиран начин.

По време на еднодневната среща, съюзническите началниците на отбраната на Алианса ще се съсредоточат върху операциите на НАТО, отговора на коронавирусната криза и документите за стратегическо военно планиране

САЩ подкрепят страните от Югоизточна Азия срещу натиска на Китай

САЩ подкрепят страните от Югоизточна Азия срещу натиска на Китай

САЩ отхвърлят морските териториални претенции на Китай