САЩ отхвърлят морските териториални претенции на Китай в Южнокитайско море отвъд разрешеното от международното право и подкрепят страните от Югоизточна Азия, които се противопоставят на натиска му. Това обяви новият държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от "Ройтерс".

Блинкън е направил коментарите в телефонен разговор с външния министър на Филипините Теодоро Лосин, се уточнява в изявление на Държавния департамент на САЩ, в който той също е подчертал значението на дългогодишното споразумение в областта на отбраната между съюзниците и неговото ясно прилагане, ако Манила бъде атакувана в Южнокитайско море.

Изборът на Байдън за представител в ООН е срещу китайския авторитарен дневен ред

Изборът на Байдън за представител в ООН е срещу китайския авторитарен дневен ред

Линда Томас-Грийнфийлд: Китай е опозиция на основните ценности на ООН - на американските ценности

"Секретарят Блинкън обеща да подкрепя предявяващите права в Югоизточна Азия пред натиска на Китайската народна република", допълват от Държавния департамент.

"Секретарят Блинкън подчерта значението на Договора за взаимна отбрана за сигурността на двете страни и неговото ясно прилагане към въоръжени нападения срещу филипинските въоръжени сили, обществени плавателни съдове или самолети в Тихия океан, включително Южнокитайско море", се посочва в изявлението.

Уверенията на Блинкън дойдоха, след като Лосин заяви вчера, че Филипините са подали протестна нота заради приемането от Китай на закон, позволяващ на бреговата охрана да открива огън по чуждестранни плавателни съдове, определяйки го като "заплаха за война".

Китай с военни учения в Южнокитайско море на фона на напрежение със САЩ

Китай с военни учения в Южнокитайско море на фона на напрежение със САЩ

Само преди няколко дни американски самолетоносач навлезе в спорната акватория

Китай прие законодателството в петък, което позволява на бреговата му охрана да използва "всички необходими средства" за спиране или предотвратяване на заплахи от чужди кораби, включително разрушаване на структурите на други държави, построени върху рифове, към които Пекин има териториални претенции.

Китай има териториални претенции към почти цялото богато на енергийни ресурси Южнокитайско море, което също е главен търговски път. Филипините, Бруней, Виетнам, Малайзия и Тайван също имат териториални претенции в този регион.

САЩ, които обвиниха Китай, че се възползва от разсейването от пандемията от коронавирус, за да разшири присъствието си в Южнокитайско море, изпратиха корабна група, предвождана от самолетоносач, през водния път за подкрепа на "свободата на моретата".

Китай предупреди световните лидери в Давос да не започват нова студена война

Китай предупреди световните лидери в Давос да не започват нова студена война

Призова за глобално единство пред лицето на пандемията

Във вторник Китай заяви, че ще проведе свои военни учения тази седмица.

Говорител на филипинския президент Родриго Дутерте заяви в понеделник, че Филипините се надявали никоя страна няма да не направи нещо, което да увеличи напрежението.

Държавният департамент заяви, че Блинкън, който встъпи в длъжност тази седмица в администрацията на президента от Демократическата партия Джо Байдън, "подчерта, че САЩ отхвърлят морските териториални претенции на Китай в Южнокитайско море, доколкото те надвишават морските зони, които Китай има право да предявява претенции съгласно международното право".

Американски самолетоносач с учения в Южнокитайско море

Американски самолетоносач с учения в Южнокитайско море

Водена от самолетоносача "Теодор Рузвелт", бойната ударна група навлезе в региона в събота