Китайският президент Си Цзинпин предупреди световните лидери на изцяло виртуалния традиционен ежегоден Световен икономически форум в Давос да не започват "нова студена война" и призова за глобално единство пред лицето на пандемията от коронавируса, информира "Франс прес".

След като до голяма степен китайските власти ограничиха разпространението на пандемията в рамките на своите граници, Си иска да позиционира Китай като ключов играч в нов многостранен световен ред, докато САЩ остават тежко засегнати от пандемията.

Американски самолетоносач с учения в Южнокитайско море

Американски самолетоносач с учения в Южнокитайско море

Водена от самолетоносача "Теодор Рузвелт", бойната ударна група навлезе в региона в събота

"Изграждането на малки клики или започването на нова Студена война, отхвърлянето, заплашването или сплашването на другите... само ще тласне света към разделение", подчерта китайският държавен глава и добави, че конфронтацията ще доведе до "задънена улица".

В прикрита остра критика на действия, насочени към Китай, предприети от предишната администрация на САЩ при президента Доналд Тръмп, Си изтъкна, че конфронтацията "винаги уврежда интересите на всяка страна и жертва благосъстоянието на хората".

Новият шеф на Пентагона потвърди пред Япония, че САЩ я защитават от Китай

Новият шеф на Пентагона потвърди пред Япония, че САЩ я защитават от Китай

Няма да позволят едностранни действия за спорните острови в Източнокитайско море

Китайският президент потвърди също амбициозните обещания на Пекин за климата, а именно - да намали въглеродните емисии с 65% до 2030 г. и да постигне въглероден неутралитет до 2060 г. - и двете важни ангажименти, тъй като Китай отделя една четвърт от парниковите газове в света.

"Постигането на тези цели ще изисква огромна упорита работа от Китай. Но ние вярваме, че когато интересите на цялото човечество са заложени на карта, Китай трябва да пристъпи напред, да предприеме действия и да свърши работата", отбеляза Си Цзинпин.

Китай налага санкции на Помпео и 27 бивши служители при Тръмп

Китай налага санкции на Помпео и 27 бивши служители при Тръмп

Без достъп в Китай, Хонконг и Макао, компании свързани с тях, остават без бизнес с Китай