Новият министър на отбраната на САЩ Лойд Остин в неделя, по време на първия си телефонен разговор с японския си колега, потвърди ангажимента на Америка да защити спорните острови в Източнокитайско море, известни като Сенкаку в Япония, съобщава "Ройтерс". 

Остин и японският министър на отбраната Нобуо Киши потвърдиха, че член 5 от американско-японския договор за сигурност, който предвижда задължения на САЩ за отбрана към Япония, обхваща островите Сенкаку.

Министрите на отбраната също потвърдиха своето противопоставяне на всеки едностранен акт, който би подкопал правото на Япония да управлява островите.

Япония призовава Байдън да бъде силен в подкрепа на Тайван срещу агресивен Китай

Япония призовава Байдън да бъде силен в подкрепа на Тайван срещу агресивен Китай

Тайван е "червена линия"

Япония е все по-притеснена от китайската дейност в Източнокитайско море, нахлувания във води около спорните острови.

Преговорите отбелязаха първите преговори между Токио и Вашингтон, откакто президентът на САЩ Джо Байдън встъпи в длъжност в сряда. Пенсионираният генерал от армията Остин влезе в историята в петък, ставайки първият афроамериканец американски министър на отбраната.

Американското индо-тихоокеанско командване съобщи в неделя, че ударна група на ВМС на САЩ е влязла в Южнокитайско море в събота, за същия ден Тайван съобщава за голямо нахлуване на китайски бомбардировачи и бойни самолети в своята зона за идентификация на ПВО близо до островите Пратас.

САЩ ще продължат да оказват военна помощ на Тайван

САЩ ще продължат да оказват военна помощ на Тайван

Китай си запазва правото да "реагира в съответствие с развитието на ситуацията"