Осем китайски бомбардировача и четири изтребителя влязоха в югозападния ъгъл на идентификационната зона за противовъздушна отбрана на Тайван в събота, а военновъздушните сили на Тайван разгърнаха ракети, за да "наблюдават" нахлуването, съобщи министерството на отбраната на острова, съобщава "Ройтерс".

Подобна мисия е необичайна, участват осем ядрени бомбардировача H-6K и четири изтребителя J-16, коментират в Тайван.

Карта, предоставена от министерството на отбраната на Тайван, показва, че китайски самолет Y-8 за борба с подводници, лети над същите води, където се провеждат най-новите китайски мисии в близост до островите Пратас, макар и все още далеч от континентален Тайван.

Китай плаши с "контраудар" заради контактите на САЩ с Тайван

Китай плаши с "контраудар" заради контактите на САЩ с Тайван

"Гордиев възел" между Китай, САЩ и Тайван

Тайванските ВВС предупредиха китайските самолети и разположиха ракети, за да ги наблюдават, добави министерството, използвайки стандартна формулировка за това как реагира на подобни дейности. "Издадени са радиопредупреждения и разположени ракетни системи за противовъздушна отбрана за наблюдение на дейността", се казва в кратко изявление.

Няма коментар от Китай. В миналото Китай заяви, че провежда учения за защита на суверенитета и сигурността на страната. Пекин наблюдава с нарастваща загриженост нарастващата подкрепа на САЩ за демократичен Тайван, особено по време на администрацията на Доналд Тръмп, която напусна в сряда.

Миналата година по време на посещения на висши американски служители в Тайпе китайските самолети прекосиха за кратко средната линия на Тайванския проток, който обикновено служи като неофициален буфер.

Полетът на китайските бомбардировачи и изтребители е само дни след като Джо Байдън встъпи в длъжност в САЩ.

Емили Хорн, говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом, заяви, че ангажиментът на САЩ към Тайван е "твърд", след като фактическият посланик на острова във Вашингтон, Сяо Би-хим, присъства на клетвата на Байдън в сряда.

Рекордни 380 пъти китайски самолети са нахлули в ПВО заоната (ADIZ) на Тайван през 2020 г.

САЩ отмени посещение на посланика си в ООН до Тайван заради преходния период

САЩ отмени посещение на посланика си в ООН до Тайван заради преходния период

Тайван изрази "разбиране и уважение" към решението, но също така и съжаление