Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви в събота, че вдига "самоналожените ограничения върху отношенията между САЩ и Тайван". Според изявлението то включва отмяна на разпоредби относно контактите, поддържани между американски и тайвански служители.

"Днес обявявам, че премахвам всички тези самоналожени ограничения. Агенциите на изпълнителните власти трябва да разглеждат всички насоки за контакт по отношение на отношенията с Тайван, издадени преди това от Държавния департамент под правомощия, делегирани на държавния секретар, за нищожни", каза Помпео.

Припомняме, че през ноември миналата година, Китай обяви, че ще отвърне на всякакви действия, които подкопават изконните му интереси. Това предупреди външното министерство в Пекин, след като американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че Тайван "не е част от Китай".

Пекин плаши с действия, след като Помпео каза, че Тайван не е част от Китай

Пекин плаши с действия, след като Помпео каза, че Тайван не е част от Китай

Китай определя Тайван като най-чувствителния и важен въпрос в отношенията му със САЩ

Китай определя Тайпе като най-чувствителния и важен въпрос в отношенията му със САЩ и е разгневен от засилената подкрепа на администрацията на Доналд Тръмп като продажбата на оръжие за Тайван, който е все още демократично управляван остров, въпреки териториалните претенции на Китай към него.

В интервю за американско радио Помпео изтъкна: "Тайван не е част от Китай".

САЩ са задължени по закон да предоставят на Тайван средствата да се отбранява и официално признават само китайската позиция, че Тайван е част от него, вместо изрично да признават териториалните претенции на Китай.

Китай наложи санкции срещу американски компании, продаващи оръжия на Тайван, и летя с изтребители близо до острова, когато високопоставени американски официални лица посетиха Тайпе тази година.

САЩ продават оръжие на Тайван за $1,8 млрд.

САЩ продават оръжие на Тайван за $1,8 млрд.

Стъпката вероятно ще подразни Китай

Победеното правителство на Република Китай избяга в Тайван през 1949 г., след като загуби гражданската война от комунистите, които основаха Китайската народна република.