Китай ще отвърне срещу всякакви действия, които подкопават изконните му интереси. Това предупреди външното министерство в Пекин, след като американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че Тайван "не е част от Китай", предаде "Ройтерс".

Китай определя Тайпе като най-чувствителния и важен въпрос в отношенията му със САЩ и е разгневен от засилената подкрепа на администрацията на Доналд Тръмп като продажбата на оръжие за Тайван, който е все още демократично управляван остров, въпреки териториалните претенции на Китай към него.

В интервю за американско радио Помпео изтъкна: "Тайван не е част от Китай".

Китай: САЩ пращат грешни и гибелни сигнали до Тайван с продажбата на дронове
Обновена

Китай: САЩ пращат грешни и гибелни сигнали до Тайван с продажбата на дронове

"Който си играе с огъня, със сигурност ще бъде изгорен"

"Това беше признато с работата, която администрацията на Рейгън свърши да изложи политиките, към които САЩ се придържат в продължение на три десетилетия и половина", коментира той.

САЩ са задължени по закон да предоставят на Тайван средствата да се отбранява и официално признават само китайската позиция, че Тайван е част от него, вместо изрично да признават териториалните претенции на Китай.

Говорейки в Пекин, говорителят на китайското външно министерство подчерта, че Тайван е неотменима част от Китай и че Помпео още повече уврежда китайско-американските отношения.

"Тържествено казваме на Помпео и подобните му, че всяко поведение, което подкопава изконните интереси на Китай и се намесва във вътрешните работи на Китай, ще бъде посрещнато с решителна контраатака от страна на Китай", настоя говорителят, без да разяснява какво има предвид.

Пентагонът: САЩ одобри още продажби на оръжия за $2,37 млрд. за Тайван

Пентагонът: САЩ одобри още продажби на оръжия за $2,37 млрд. за Тайван

100 системи за крайбрежна отбрана Harpoon с 400 ракети RGM-84L-4 Harpoon Block II

Китай наложи санкции срещу американски компании, продаващи оръжия на Тайван, и летя с изтребители близо до острова, когато високопоставени американски официални лица посетиха Тайпе тази година.

Победеното правителство на Република Китай избяга в Тайван през 1949 г., след като загуби гражданската война от комунистите, които основаха Китайската народна република.

Говорителката на тайванското външно министерство благодари на Помпео за подкрепата му.

"Република Китай на Тайван е суверенна, независима държава и не е част от Китайската народна република. Това е факт и настоящата ситуация", каза тя.

Тайвански официални лица ще пътуват до Вашингтон следващата седмица за икономически преговори, което също разгневи Пекин.

Китай заплаши с отмъщение новите продажби на оръжия от САЩ за Тайван

Китай заплаши с отмъщение новите продажби на оръжия от САЩ за Тайван

Ще предприеме и необходимия отговор за "репресиите на САЩ срещу китайските медии"