Китайското външно министерство заяви в сряда, че "САЩ са изпратили грешни и гибелни сигнали до така наречените тайвански военни сили относно потенциалната сделка за продажба на безпилотни летателни апарати", съобщава "Ройтерс".

Китай ще предприеме легитимни и необходими действия в светлината на променящите се обстоятелства, заяви Ван Уенбин, говорител на министерството на редовен брифинг в Пекин.

Държавният департамент на САЩ проправи пътя за потенциалната продажба на четири усъвършенствани американски безпилотни летателни апарата на Тайван с официално уведомление, изпратено до Конгреса, заяви Пентагона във вторник, последната стъпка преди финализирането на продажбата на оръжия, което допълнително ще разгневи Китай.

Китай категорично осъжда одобрените от Вашингтон доставките на американски безпилотни летателни апарати за Тайван и разглежда подобни действия като игра с огъня, съобщи в сряда официалният представител на Министерството на отбраната на Китай У Цян.

"Който си играе с огъня, със сигурност ще бъде изгорен. Китайската народноосвободителна армия никога няма да позволи на никоя сила да раздели свещената територия на родината ни. Ако някой не се съобрази с това, ние определено ще нанесем съкрушителен удар", добави Цян.

Той подчерта, че "тайванският въпрос засяга суверенитета и териториалната цялост на Китай, както и най-важните интереси на страната", и припомни, че "не е допустима външна намеса".

САЩ ще продават и дронове на Тайван

САЩ ще продават и дронове на Тайван

Четири безпилотни летателни апарата MQ-9 SeaGuardian за $600 млн.