Продажбата на четири усъвършенствани американски безпилотни летателни апарата на Тайван преодоля ключова пречка в Конгреса и е на последния етап на одобрение, съобщиха източници в понеделник, сделката, която вероятно допълнително ще обтегне вече обтегнатите отношения с Китай, съобщава "Ройтерс".

Сделката за 600 милиона долара би била първата такава продажба, тъй като политиката на САЩ за износ на усъвършенствана и строго охранявана технология за безпилотни летателни апарати бе разхлабена от администрацията на Тръмп.

"Ройтерс" съобщи през последните седмици, че администрацията продължава с четири други продажби на сложно военно оборудване за Тайван, на обща стойност около 5 милиарда долара, тъй като засилва натиска върху Китай и нараства опасението за намеренията на Пекин към острова.

Държавният департамент на САЩ може официално да уведоми Конгреса за продажбата по-късно тази седмица. Официалното уведомление дава на Конгреса 30 дни да възрази срещу всякакви продажби, но това е малко вероятно при широка двупартийна подкрепа за защитата на Тайван.

Четирите безпилотни летателни апарата MQ-9 SeaGuardian, произведени от General Atomics, ще се доставят със свързани наземни станции и обучение.

На 21 октомври Държавният департамент изпрати уведомления до Конгреса за първия транш от продажби на оръжие за Тайван. Те включваха ракетни установки, базирани на камиони, произведени от Lockheed Martin Corp, ракети със система за ракетен разширен отговор (HIMARS) и свързано оборудване, произведени от Boeing Co, и външни сензори за F-16.

На 26 октомври Съединените щати продължиха с предложената продажба на 100 системи за крилати ракети и 400 наземни противокорабни ракети Harpoon, произведени от Boeing Co.

Пентагонът: САЩ одобри още продажби на оръжия за $2,37 млрд. за Тайван

Пентагонът: САЩ одобри още продажби на оръжия за $2,37 млрд. за Тайван

100 системи за крайбрежна отбрана Harpoon с 400 ракети RGM-84L-4 Harpoon Block II