Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на 100 произведени от Boeing системи за крайбрежна отбрана Harpoon за Тайван в сделка, която има потенциална стойност до 2,37 млрд. долара, съобщи Пентагонът, цитиран от "Ройтерс".

Този ход идва дни след като Държавният департамент одобри потенциалната продажба на три други оръжейни системи на Тайван, включително сензори, ракети и артилерия, на обща стойност 1,8 млрд. долара, което предизвика заплаха от санкции от Китай.

Китай ще наложи санкции срещу Lockheed Martin LMT.N, Boeing Defense, Raytheon RTX.N и други американски компании, които според него участват в продажбите на оръжие за Тайван, заяви говорител на китайското външно министерство в понеделник.

Заради Тайван, Китай налага санкции на Lockheed Martin, Boeing и Raytheon

Заради Тайван, Китай налага санкции на Lockheed Martin, Boeing и Raytheon

Китай призова САЩ да отменят сделката си за оръжия с Тайван

"Изразяваме съжаление за усилията на Пекин да отмъсти на американски и чуждестранни компании за продажбите им, които подкрепят законните изисквания на Тайван за самозащита", заяви в изявление говорителят на Държавния департамент на САЩ Морган Ортагус.

Официалните уведомления на Конгреса от Държавния департамент обхващат продажба на до 100 системи за крайбрежна отбрана Harpoon (HCDS), която включва 400 ракети RGM-84L-4 Harpoon Block II, които да служат като крайбрежни крилати ракети.

Тайван заяви, че продажбите на оръжие показват, че отбраната на острова е от "голямо значение" за САЩ.

"Изправен пред военната експанзия и провокация на Китай, Тайван ще продължи да засилва модернизацията на отбранителния капацитет и да ускорява асиметричните военни способности", се казва в изявление.

Съветник на Белия дом: Тайван да се готви да отблъсне китайска инвазия

Съветник на Белия дом: Тайван да се готви да отблъсне китайска инвазия

РВД в Хонконг предупреди Тайван да не лети до островите Пратас заради "опасни дейности" под 26 000 фута

Държавният департамент изпрати уведомления до Капитолия миналата седмица за първия транш от продажби на оръжие, включително ракетни установки, базирани на камиони, произведени от Lockheed, ракети Standoff Land Attack (SLAM-ER) и свързано оборудване, произведени от Boeing Co BA.N, и външни сензорни за самолети F-16.

Официалното уведомление дава на Конгреса 30 дни да възрази срещу всякакви продажби, но това е малко вероятно при широка двупартийна подкрепа за отбраната на Тайван.

Ходовете на САЩ идват, когато администрацията на Тръмп засилва натиска върху Китай в навечерието на президентските избори на 3 ноември и нарастват опасението относно намеренията на Пекин към Тайван.

Пекин гледа на Тайван като на отцепена провинция, за която се е зарекъл да я "събере" с континента, със сила, ако е необходимо.

Япония и САЩ плашат Китай, започват мащабни военни учения

Япония и САЩ плашат Китай, започват мащабни военни учения

Десетки бойни кораби, стотици самолети и 46 000 войници