Тайван трябва да започне да обмисля стратегии за възпиране на китайската инвазия по суша, заяви в петък съветникът по националната сигурност на Белия дом, след като отбеляза, че Китай е напорист и агресивен в различни региони, съобщава "Ройтерс".

"Мисля, че Тайван трябва да започне да разглежда някои асиметрични стратегии за спиране на достъп до зони и така нататък", каза съветникът на Белия дом по националната сигурност Робърт О'Брайън.

наистина да се укрепи по начин, който би възпрял китайците от всякакъв вид амфибийна инвазия или сива операция срещу тях." Той описа сива операция като операция, която включва изолация на Тайван чрез икономически мерки или някакво ембарго.

Нарастващото напрежение около Тайван накара някои анализатори да спекулират, че Китай може да се изкуши да се възползва от евентуално хаотичен резултат от горещо оспорваните избори в САЩ, за да изпълни дългогодишния си обет за обединение на острова с континента, при необходимост със сила.

Запитан дали е загрижен, че Китай може да предприеме амфибийна инвазия в Тайван или да използва невоенни средства за подчиняване на острова, О'Брайън не смята, че "китайците точно в този момент искат или вероятно са подготвени за десант."

Пекин ще трябва да обмисли как ще реагират САЩ, "ако се включим, това може да стане много опасно усилие за китайците."

Китай може да използва своите сериозни ракетни сили, за да "унищожи" Тайван, "но не знам какво биха спечелили от това", каза той.

"Целият свободен свят" и по-голямата част от Азиатско-Тихоокеанския регион ще бъдат "отблъснати", ако Китай използва ембарго или други "сиви" методи, за да изолира Тайван и страната в крайна сметка ще се изолира в международен план.

САЩ предупреди Китай да не опитва десант в Тайван, пословично трудно е

САЩ предупреди Китай да не опитва десант в Тайван, пословично трудно е

А Тайван да харчи повече за отбрана, Пекин трупа сили като Германия преди световна война

Междувременно Хонконгски диспечери на въздушния трафик предупредиха Тайван, че има допълнителна опасност за полети до контролирани от Тайван острови в Южнокитайско море, съобщи Тайпей в петък, случай, който поражда опасения, че Пекин може да се опита да блокира островите.

Напрежението около островите Пратас в северната част на оспорваното Южнокитайско море нарасна през последните седмици, като Китай проведе няколко военни учения близо до тях. 

Тайван заяви, че редовен граждански чартърен полет трябва да се откаже от пътуването си до Пратас, когато РВД в Хонконг казва на капитана, че има "опасни дейности", случващи се под 26 000 фута и самолетът не може да влезе.

Отделът за гражданска авиация на Хонконг заяви, че са съобщили на тайванските ръководители на въздушния трафик минималната безопасна височина, която трябва да се спазва за полета, и че след това Тайван е отговорил, че са отменили заявката за влизане в района на полетната информация на Хонконг.

Тайванската администрация за гражданска авиация публикува пълна стенограма от разговора между ръководителите на полети. "Опасна зона е, сега, до по-нататъшно известие", казва контролерът от Хонконг, отказвайки да отговори на въпрос дали има военни учения.

Запитан дали има подадено NOTAM или "известие до въздухоплаватели", за да алармира пилотите на самолети за потенциални опасности, контролерът от Хонконг отговаря: "а, не".

След това попитан дали потвърждава, че няма да разреши полета, контролерът в Хонконг казва: "Потвърждавам, височината не е безопасна, опасност след Хонконг, на това ниво".

И накрая, на въпрос кога полетът може да продължи към островите Пратас, контролерът на Хонконг отговаря: "Добре, Хонконг не е в състояние да ви посъветва в момента, ще ви уведомим".

Отделът за гражданска авиация на Хонконг заяви, че няма какво да добави освен първоначалното си изявление.

Полетите до Пратас са основно с персонал за отбрана и брегова охрана на Тайван. Тайванският премиер Су Ценг-чан заяви, че се опитва да разбере дали Китай стои зад този ход.

Китайската администрация за гражданска авиация не отговори на "Ройтерс".

Джони Чианг, лидер на основната опозиционна партия "Гоминдан" в Тайван, бе попитан на страницата си във Фейсбук дали Китай вече твърде опасно дига залозите. "Това означава ли, че комунистическата армия вече е започнала съвместни блокадни военни операции в допълнение към редовните учения и нахлуване?"

Китай призова САЩ да спрат с доставките на оръжия за Тайван

Китай призова САЩ да спрат с доставките на оръжия за Тайван

Напрежение между Пекин и Вашингтон