Властите на САЩ трябва да се откажат да доставят оръжие на Тайван, както и да имат военни отношения с тази китайска провинция. Това се казва в изявление на пресслужбата на посолството на КНР във Вашингтон, цитирано от ТАСС.

"Китай последователно и твърдо се противопоставя на продажбата на американско оръжие на Тайван и има твърда решимост да поддържа своя суверенитет и сигурност", се казва в документа.

Пекин призовава Вашингтон стриктно да се придържа към политиката "единен Китай", както и "напълно да признае изключително вредния характер на продажбите на оръжие за Тайван, да спре продажбите на оръжие и военните връзки с Тайван, така че това да не навреди сериозно на китайско-американските отношения и да навреди на света и стабилността от двете страни на Тайванския проток", заяви дипломатическата мисия.

В документа се подчертава още, че "въпросът с Тайван се отнася до суверенитета, териториалната цялост и основните интереси на Китай".

По-рано "Ройтерс" съобщи, че администрацията на Вашингтон е уведомила Конгреса на САЩ за намерението си да достави на Тайван три партиди модерно оръжие.

Тайван е управляван от собствена администрация от 1949 г., когато останките от силите на Гоминдан, водени от Чан Кайши (1887-1975) бягат на острова, след като са победени в китайската гражданска война.

Оттогава Тайван запазва знамето и някои други атрибути на бившата Китайска република, съществували на континента, преди комунистите да дойдат на власт. Според официалната позиция на КНР, подкрепена от повечето страни, включително Русия, островът се счита за една от китайските провинции.

САЩ подкрепят независимостта на Тайван.

"Ройтерс": САЩ ще доставят на Тайван модерни оръжия

"Ройтерс": САЩ ще доставят на Тайван модерни оръжия

Белият дом засили контактите с острова на фона на влошени отношения с Пекин