Американският национален съветник по националната сигурност предупреди Китай срещу всякакви опити за превземане на Тайван със сила, като заяви, че да се извърши десант е пословично трудно, а и не е ясно ще отговорят САЩ, съобщава "Ройтерс".

Робърт О'Брайън обясни на събитие в Университета Невада в Лас Вегас, че Китай извършва масивни морски натрупвания на сили, които не са наблюдавани от опита на Германия да се конкурира с британския кралски флот преди Първата световна война.

"Част от това е да имат способността да ни изтласкат от западната част на Тихия океан, което ще им позволи да опитат десант в Тайван. Проблемът с това е, че десантите са пословично трудни", добави О'Брайън, посочвайки разстоянието от 160 км между Китай и Тайван и оскъдността на плажове за акостиране на острова.

Тайван отново вдига изтребители - срещу 19 китайски самолета

Тайван отново вдига изтребители - срещу 19 китайски самолета

Китайски медии предупреждават САЩ и Тайван да не бъркат учението за блъф, ако продължат да провокират, започва война

"Това не е лесна задача и има много неясноти относно това какво биха направили Съединените щати в отговор на атака на Китай срещу Тайван", добави той, попитан какви ще бъдат американските възможности, ако Китай се опита да превземе Тайван.

О'Брайън има предвид дългогодишната политика на САЩ за "стратегическа неяснота" по въпроса дали ще се намеси, за да защити Тайван, който Китай счита за своя провинция и обеща да постави под свой контрол, със сила, ако е необходимо.

Съединените щати са задължени по закон да предоставят на Тайван средствата за защита, но не са посочили ясно дали ще се намесят военно в случай на китайска атака, нещо, което вероятно ще доведе до много по-широк конфликт с Пекин.

ВВС на Китай публикуваха видео на симулирана атака срещу авиобаза на САЩ на о. Гуам

ВВС на Китай публикуваха видео на симулирана атака срещу авиобаза на САЩ на о. Гуам

Нови "закачки" между великите сили

Коментарите на О'Брайън са в момент, когато Китай значително засили военната активност в близост до Тайван и когато отношенията между САЩ и Китай спаднаха до най-ниската точка от десетилетия преди кандидатурата за преизбиране на президента Доналд Тръмп на 3 ноември.

О'Брайън повтори призивите на САЩ за Тайван да харчи повече за собствената си отбрана и да проведе военни реформи, за да покаже на Китай, пред какви рискове се изправя про опит за нахлуване.

"Не можете просто да похарчите 1% от вашия БВП, което тайванците са направили - 1,2% - за отбрана и да се надявате да възпрете Китай, който е участвал в най-масовото военно изграждане от 70 години", каза той.

Тайван трябва да се "превърне във военен таралеж, лъвовете обикновено не ги ядат."

САЩ започват да въоръжават "Крепостта Тайван" срещу Китай

САЩ започват да въоръжават "Крепостта Тайван" срещу Китай

Продават до седем основни оръжейни системи, включително мини, ракети и дронове

По-рано, висшият служител на отбраната на САЩ за Източна Азия определи плана на Тайван за увеличаване на разходите за отбрана с 1,4 милиарда долара през следващата година за недостатъчен.

Той каза, че е необходимо да се инвестира в способности, включително повече крайбрежни крилати ракети, военноморски мини, плавателни съдове за бързо нападение, мобилна артилерия и модерни средства за наблюдение.

Министерството на отбраната на Тайван, в отговор на Ройтерс, заяви, че ще "се стреми към адекватен бюджет" в съответствие с техните нужди за изграждане на солидна национална отбранителна сила.

Помпео: Твърде дълго Китай застрашава света, време е да се справим с него
Обновена

Помпео: Твърде дълго Китай застрашава света, време е да се справим с него

Всички страни в региона трябва да "разберат предизвикателствата"

Междувременно министрите на отбраната на Република Корея и САЩ, Сео Уук и Марк Еспър, потвърдиха ангажимента си към алианса на двете страни и се съгласиха да продължат сътрудничеството за задълбочаване на сътрудничеството по въпросите на отбраната. Както заяви представител на южнокорейското военно ведомство в четвъртък в Сеул, споразумението е постигнато по време на телефонен разговор между министрите.

Той предшества 52-тата годишна южнокорейско-американска консултативна среща по съвместна сигурност, която ще се проведе на 14 октомври във Вашингтон.

Очаква се на предстоящото заседание министрите да обсъдят такива проблеми като прехвърлянето на оперативен контрол над своите войски в Южна Корея във военно време, както и разпределението на разходите за поддържане на американския военен контингент.

Западът се готви и опознава своя враг Русия и Китай

Западът се готви и опознава своя враг Русия и Китай

Западът се стреми към обединение за защита на "свободи и ценности срещу авторитарни посегателства, да запази и защити международния ред"