САЩ планират продажби за Тайван на до седем основни оръжейни системи, включително мини, крилати ракети и безпилотни летателни апарати, заявиха четирима запознати с дискусиите, докато администрацията на Тръмп засилва натиска върху Китай, съобщава "Ройтерс".

Извършването на седем продажби наведнъж е прецедент, след години, в които американските военни продажби за острова бяха разпределени и внимателно калибрирани, за да се сведе до минимум напрежението с Пекин.

Но администрацията на Тръмп стана по-агресивна с Китай през 2020 г. заради обвиненията в шпионаж, продължителната търговска война и споровете за разпространението на новия коронавирус.

В същото време желанието на Тайван да купува оръжия се засили, след като президентът Цай Инг-вен бе преизбрана през януари и превърна укрепването на отбраната на Тайван в основен приоритет.

САЩ иска да създаде силен съюз - "Азиатско НАТО"

САЩ иска да създаде силен съюз - "Азиатско НАТО"

Защото Китай вече е настигнал САЩ и дори ги надминава в ключови военни области

Вашингтон става нетърпелив да създаде военен противовес на китайските сили, опирайки се на усилията, известни в Пентагона като "Крепостта Тайван", тъй като военните сили на Пекин стават все по-агресивни в региона.

Тайванската армия е добре обучена и добре оборудвана с предимно американски активи, но Китай има огромно числено превъзходство и собствено оборудване.

Пакетите с оръжия от Lockheed Martin Co LMT.N, Boeing BA.N и General Atomics се в процеса на износ, съобщиха трима запознати със състоянието на сделките на Capitol Hill, а до седмици се очаква уведомление до Конгреса .

Един източник в бранша заяви, че президентът Доналд Тръмп ще бъде информиран за пакетите тази седмица от държавния секретар Майк Помпео. Някои от сделките са поискани от Тайван преди повече от година, но тепърва преминават през процеса на одобрение. Говорител на Държавния департамент отказа коментар.

Висш американски служител, цитирайки твърдостта на Китай в Тайванския проток, казва: "Днес няма равновесие. Нещата излизат от баланс. И мисля, че това е опасно."

Геополитическото бъдеще на света - който не е със САЩ е против САЩ, приказката свърши

Геополитическото бъдеще на света - който не е със САЩ е против САЩ, приказката свърши

Неутралната позиция на ЕС и Германия не е съюзна, новият съюз е на Англосферата

Белият дом на Тръмп положи усилия да изнася оръжия за съюзници на САЩ, опитвайки се да укрепи защитата си, да намали зависимостта от американските войски, като същевременно стимулира американските компании и работни места.

Докато се бори за преизбиране на 3 ноември, привържениците на Тръмп и републиканците засилиха реториката си срещу Пекин и се опитаха да изобразят демократичния опонент Джо Байдън като мек към Китай.

Други фактори включват по-големия бюджет за отбрана на Тайван и страха в Тайван, че ако Тръмп загуби, Байдън ще бъде по-малко готов да им продаде най-модерните оръжия на САЩ.

Интересът на Тайван към американското оръжие и оборудване не е нов. Островът укрепва отбраната си в лицето на това, което смята за все по-заплашителни действия на Пекин, като редовни китайски ВВС и ВМС учения край Тайван.

В Китай: Военните провокации на САЩ могат да им докарат човешки жертви

В Китай: Военните провокации на САЩ могат да им докарат човешки жертви

САЩ трябва психически да се подготвят - ще потъват кораби, ще изчезват самолети и ще погребват войници в чужда земя

Високопоставеният представител на САЩ заяви, че увеличените разходи за отбрана на Тайван са добра стъпка, но трябва да се направи повече.

"Честно казано, Тайван трябва да направи повече, за да гарантира, че местните жители имат способността да възпират китайската агресия", казва служителят.

Дронове, които могат да виждат над хоризонта за наблюдение и насочване, заедно с модерни ракети и крайбрежна отбрана, които включват интелигентни мини и способности против подводници за възпрепятстване на морска инвазия, са обсъждани на най-високи нива, за да превърннат Тайван в трудна мишена, като "таралеж", според източници в индустрията и Конгреса.

Япония се готви за война, сухопътни и ракетни атаки за първи път от ВСВ

Япония се готви за война, сухопътни и ракетни атаки за първи път от ВСВ

С Tomahawk с обсег 2500 км стига до голяма част от Китай и руския далечен изток

Произведената от Lockheed Martin артилерийска ракетна система с висока мобилност (HIMARS), по същество базирана на камиони, е сред оръжията, които Тайван иска, казаха запознати с преговорите. Тайван също се стреми да закупи съвременни противотанкови ракети.

В началото на август "Ройтерс" съобщи, че Вашингтон преговаря за продажбата на поне четири от големите си дронове на Тайван за около 600 милиона долара.

Също така се обсъждат наземно базирани противокорабни ракети "Харпун" на Boeing, които да служат като крайбрежна защита срещу крилати ракети.

Други системи включват "подводни морски мини и други способности за възпиране на десант или бърза атака", коментира де факто посланикът на Тайван в САЩ.

Еспър: САЩ готви сили срещу Китай и Русия във всяка точка на света
Обновена

Еспър: САЩ готви сили срещу Китай и Русия във всяка точка на света

Много страни "искат да са в екипа на САЩ, защото уважава народите и техния суверенитет"