Месеци преди да обяви оставката си, японският премиерът Шиндзо Абе даде ход на политическа промяна, която за първи път може да позволи на японските военни да планират удари по сухопътни цели в Китай и други части на Азия, съобщава "Ройтерс".

Японските сили за самоотбрана са насочени към спиране на нападания във въздуха и морето. Промяната в политиката ще насочи военните към създаване на доктрина за нападение на вражески обекти на сушата - мисия, която ще изисква закупуване на оръжия с голям обсег, като крилати ракети.

Ако бъде приета от следващото правителство, политиката ще отбележи една от най-значителните промени във военната доктрина на Япония след края на Втората световна война. Това отразява дългогодишния натиск на Абе за по-силна армия и задълбочаващата се загриженост на Токио относно китайското влияние в региона.

Японското правителство е притеснено от засилената военна активност на Китай около спорните острови от Източнокитайско море. "Основната причина за нашите действия е Китай. Всъщност не сме подчертавали твърде много, но изборите за нашата сигурност, които правим, са заради Китай ", заяви Масахиса Сато, депутат от управляващата Либерално-демократическа партия - ЛДП на Абе, която е била заместник-министър на отбраната и заместник-външен министър. 

Япония се отказа от правото си да води война след ВСВ, но новата доктрина за поразяване на цели на сушата - което фактически е атака на чужда земя - се превръща в спорен въпрос за азиатските съседи, особено Китай.

Япония и САЩ заедно ще спрат промяна на статуквото в Южнокитайско и Източнокитайско морета

Япония и САЩ заедно ще спрат промяна на статуквото в Южнокитайско и Източнокитайско морета

Еспър потвърждава, че американско-японският договор за сигурност обхваща източнокитайските морски острови

Абе каза миналия месец, че се оттегля поради влошено здраве. Очаква се главният секретар на кабинета Йошихиде Суга, който се смята за по-малко ястреб от Абе, но е тясно свързан с него, да спечели надпреварата, за да го замени като лидер на партията и да стане премиер.

През юни Абе инструктира висшите политици в областта на отбраната да излязат с предложения за военните, които включват доктрина за сухопътна атака или ракетен удар.

Това предложение ще се превърне в правителствена политика, ако бъде включено в ревизирана национална отбранителна стратегия, което изглежда твърде вероятно, според двама запознати, включително изпълняващият длъжността генерален секретар на ЛДП Томоми Инада.

"Не мисля, че има голяма опозиция срещу това в ЛДП", каза Инада пред "Ройтерс". "Тази посока не се променя дори при нов премиер."

Еспър: САЩ готви сили срещу Китай и Русия във всяка точка на света
Обновена

Еспър: САЩ готви сили срещу Китай и Русия във всяка точка на света

Много страни "искат да са в екипа на САЩ, защото уважава народите и техния суверенитет"

Военните вече могат да използват ракети с голям обсег за нанасяне на удари по кораби. Той смята, че подобни планове са оправдани, тъй като трябва да може да се унищожават заплахи за Япония. Предложението за наземна атака е на база същите разсъждения, според бившия министър на отбраната Ицунори Онодера.

Ето защо, твърдят поддръжниците, законите на Япония няма да се нуждаят от промяна. По време на осемте си години на управление Абе настояваше, но не успя да постигне целта си да преразгледа пацифистския член 9 на следвоенната конституция.

Японският съвет за национална сигурност, който Абе ръководи и включва ключови служители в кабинета, включително Суга, ще се срещне в петък, за да обсъди стратегията за отбрана.

Произведените в САЩ крилати ракети BGM-109 Tomahawk биха били опция за оръжия за наземни атаки, каза Кацутоши Кавано, който до миналата година бе най-висшият военен офицер в Япония, председател на щаба на силите за самоотбрана.

ВВС на САЩ сключи договор за $13,3 мрд. за ново поколение междуконтинентални ядрени ракети

ВВС на САЩ сключи договор за $13,3 мрд. за ново поколение междуконтинентални ядрени ракети

С $1,2 трилиона за нови ядрени сили САЩ се готвят да победят всеки противник

Tomahawks може да поразява цели на 2500 километра. Това би поставило голяма част от Китай и голяма част от руския Далечен изток в обсега.

"Япония вероятно би могла да има ударни способности в рамките на пет години", каза Кавано. "Пълен пакет за удар, включващ насочване със спътници и компоненти за електронна война, обаче ще бъде много по-скъп и ще отнеме повече от 10 години."

Междувременно Япония ще трябва да разчита на САЩ за разузнаване и наблюдение.

За да придвижи предложението, следващото правителство ще трябва да завърши преработена отбранителна стратегия и междинен план за обществени поръчки до края на декември, преди министерството на отбраната да подаде своето годишно искане за бюджет.

САЩ: Тръмп вече вижда стойността на НАТО и съществуването на съюзници

САЩ: Тръмп вече вижда стойността на НАТО и съществуването на съюзници

С 10 страни ще проведат ПВО учения в Европа, а Пентагонът готви 40 теста на хиперзвукови оръжия за 4 години

Това може да срещне съпротива от коалиционния партньор на ЛДП, подкрепяната от будисти "Комейто", който се тревожи, че подобен ход би предизвикал Китай и би застрашил отказалата се от война конституция на Япония.

"Това може да предизвика надпревара във въоръжаването и да повиши напрежението. Това би било технически трудно и ще изисква огромни инвестиции", каза лидерът на Комейто Нацуо Ямагучи в интервю. "Това е нещо, върху което трябва да се мисли сериозно при новия министър-председател."

Дори някои ястреби за сигурност на ЛДП, включително един от съперниците на Суга, бившият министър на отбраната Шигеру Ишиба, виждат потенциален недостатък в придобиването на крилати ракети с голям обсег.

"Какво се случва, ако САЩ поискат Япония да ги изстреля, а ние не искаме?" пита той.

САЩ отговаря решително във всяко отношение, ако не успее с ядрено сдържане

САЩ отговаря решително във всяко отношение, ако не успее с ядрено сдържане

Адмирал Ричард: Тук сме, за да предотвратим войната на великите сили