ВВС на САЩ възложиха договор за инженерни и развойни дейности за 13,3 милиарда долара за замяна на ракетата Minuteman 3, която е в експлоатация вече половин век като ключова част от ядрените сили. Критиците наричат проекта за подмяна разточителен и опасен, пише АП.

Демократът Джо Байдън не е коментирал дали би подкрепил проекта, известен официално като наземно стратегическо възпиране, ако бъде избран за президент, но проектът има двупартийна подкрепа в Конгреса.

Съобщението е ден след като президентът Доналд Тръмп нападна лидерите на Пентагона, които са готови да водят войни, за да генерират печалби за подизпълнителите в отбраната.

Понякога Тръмп се оплаква от огромните разходи за поддържане на голям ядрен арсенал, но неговите бюджети за отбрана подкрепят ядрената модернизация.

Тръмп: Лидерите в Пентагона искат войни за да са щастливи подизпълнителите

Тръмп: Лидерите в Пентагона искат войни за да са щастливи подизпълнителите

Според него тези хора не го харесват, но войниците го обичат

Възлагането на поръчката на Northrop Grumman е голяма стъпка в проект, който се очаква да струва най-малко 85 милиарда долара. Northrop Grumman заяви, че договорът обхваща осем години работа, която трябва да бъде изпълнена в Юта и няколко други щати, включително Алабама, Небраска, Колорадо, Калифорния, Аризона и Мериленд.

Министърът на отбраната Марк Еспър приветства съобщението на ВВС, казвайки, че модернизацията на ядрените сили е основен приоритет и ключ към отбраната на страната. Новата междуконтинентална балистична ракета е замислена като само част от цялостната подмяна на ядрените сили, включително нов флот от подводници с балистични ракети на ВМС, нов бомбардировач на ВВС с ядрени способности, нова ядрена крилата ракета и нова система за управление. Общата цена се очаква да достигне 1,2 трилиона долара.

Генерал Тим Рей, който командва елементите на ВВС с ядрените сили на страната, заяви, че новата МБР ще осигури необходимите подобрения в сравнение с Minuteman 3, който за първи път влезе в експлоатация през 1970 г. Ракетите са базирани в подземни силози в Северна Дакота, Монтана , Уайоминг, Колорадо и Небраска.

"Повишената точност, разширеният обхват и подобрената надеждност ще предоставят на Съединените щати по-широк набор от възможности за справяне с непредвидени обстоятелства, като ни дадат предимството, необходимо за победа срещу всеки противник", коментира генерал Рей.

Ядрените сили модернизират оръжията си при мрачни изгледи за контрол

Ядрените сили модернизират оръжията си при мрачни изгледи за контрол

9 държави притежават 13 400 ядрени оръжия

Критиците обаче коментират, че договорът за 13,3 милиарда долара с Northrop Grumman се движи повече от политическа инерция, отколкото от военна необходимост.

"Нашата страна е изправена пред големи предизвикателства пред сигурността, включително глобалната пандемия, която уби почти 200 000 американци, и не бива да харчим ограничените си ресурси за нови ядрени оръжия, които не са ни необходими и ни правят по-малко сигурни", коментира Уилям Дж. Пери, министър на отбраната в администрацията на Клинтън и оттогава е писал подробно за опасностите, които крие ядреното оръжие.

"Най-голямата вероятност за започване на ядрена война е погрешно изстрелване, причинено от фалшив сигнал за опасност и прибързано решение за изстрелване на ядрено въоръжени МБР", каза Пери в писмено изявление. "Вместо да харчим милиарди долари за нови ядрени ракети, от които нямаме нужда, трябва да се съсредоточим върху предотвратяването на случайна ядрена война."

Пентагонът разработва ракета със среден обсег за атака на движещи се цели  по суша и море

Пентагонът разработва ракета със среден обсег за атака на движещи се цели по суша и море

"САЩ да възпират и ако е необходимо, да победят конкурентна сила"