Президентът на САЩ Доналд Тръмп вече вижда стойността на НАТО, както и на чуждестранните съюзници на Вашингтон. Това становище изрази в четвъртък постоянният представител на САЩ в НАТО Кей Бейли Хъчисън, съобщава ТАСС.

"Мисля, че сега той наистина вижда стойността на НАТО, стойността на съюзниците", коментира американският дипломат в интервю за The Washington Post. Хъчисън коментира многократно публикувани данни, че Тръмп е критикувал остро някои съюзници на НАТО във Вашингтон и самия алианс, а също така, че е повдигнал въпроса за потенциалното оттегляне на САЩ от тази организация.

"Мисля, че той използва тази реторика в миналото, когато каза на съюзниците: трябва да направите повече. Мисля, че съюзниците станаха по-активни и той разбира това", добави постоянният представител. 

Хъчисън се обяви категорично, че "САЩ трябва да бъдат в НАТО, обвързани от тези трансатлантически отношения. Не мисля, че има въпроси относно това". Според нея САЩ "внасят в алианса не само военни способности". "Ние внасяме волята за сдържане на враговете ... И сме готови да предприемем необходимите стъпки, за да се въоръжим срещу тях", каза Хътчисън.

В същото време дипломатът заяви, че основните потенциални противници не само на САЩ, но и на НАТО като цяло в обозримо бъдеще са Русия и Китай. "Това ще бъде съревнование между суперсили", каза Хъчисън, коментирайки перспективите за по-нататъшно развитие на международните отношения.

Постоянният представител обясни, че САЩ активно подтикват съюзниците от НАТО и дори страните извън НАТО да се противопоставят на Русия и Китай. "Следователно ние внасяме в алианса нещо повече от пари, потенциал. Внасяме воля. Вярвам, че съюзниците ни го виждат и го искат", добави Хъчисън.

САЩ представиха за първи път от 10 години некласифицирана версия на новата си стратегия за национална отбрана на 19 януари 2018 г., като новият приоритет е подготовката за война с Русия, Китай, Иран, КНДР.

Както коментира тогава Джеймс Матис, който бе министър на отбраната, САЩ ще продължат да водят военни кампании срещу терористите, но "съперничеството на големите сили, а не тероризмът" сега е във фокуса на националната сигурност на САЩ.

Еспър: САЩ готви сили срещу Китай и Русия във всяка точка на света
Обновена

Еспър: САЩ готви сили срещу Китай и Русия във всяка точка на света

Много страни "искат да са в екипа на САЩ, защото уважава народите и техния суверенитет"

САЩ и НАТО ще проведат противоракетни учения в Европа с участието на 10 страни през 2021 г. Министерството на отбраната на САЩ подчертава, че подобни маневри са важни за осигуряване на координация на противоракетните усилия на съюзниците от НАТО.

През 2021 г. в Европа ще се проведе противоракетно учение "Страшен щит" с участието на американския флот и неговите съюзници в НАТО, коментира ръководителят на агенцията за противоракетна отбрана на американското министерство на отбраната Джон Хил на онлайн семинар, организиран от специализирания американски седмичник Defense News, относно перспективите за развитие на системите за ПВО до 2030 г.

"Възнамеряваме да проведем Страшен щит през следващата година в Европа". В тях ще участват "представители на 10 държави и десетки бойни кораби".

"Страшен щит" се провежда на всеки две години. През 2019 г. те бяха проведени край бреговете на Шотландия и в тях участваха САЩ, Великобритания, Дания, Испания, Италия, Канада, Холандия, Норвегия и Франция. Белгия и Германия изпратиха свои щабни офицери. Тогава в маневрите са участвали 13 кораба, включително миноносци, въоръжени с противоракетни ракети SM-3, над 10 самолета и 3,3 хиляди военнослужещи.

В същото време, Пентагонът обяви, че възнамерява да проведе повече от 40 теста на хиперзвукови оръжия през следващите четири години, с оглед на окончателното им разработване и предаване на войските. Това съобщи в четвъртък първият заместник-министър на отбраната на САЩ Дейвид Норкуист.

"През следващите четири години ще проведем повече от 40 летателни изпитания, за да разработим семейство хиперзвукови оръжия и да ги прехвърлим в нашите бойни части", обясни той.

В интервюто си за The Washington Post, Хъчисън коментира и ситуацията с Навални, надява се Вашингтон и неговите съюзници да предприемат колективни действия срещу Русия.

"Настоящите противници са същият този Съветски съюз, тоест Русия", каза тя. "Само преди две седмици имаше отравяне на най-важния дисидент ... той беше отровен, докато беше в Русия, с нервно вещество, което се произвежда в Русия".

Дипломатът подкрепи "продължаването на натиска върху Русия". "Сега обсъждаме дали би било правилно да се налагат санкции, дали Германия ще отмени проекта "Северен поток 2", надявам се, че ще го направят. Но те трябва да го направят сами", добави Хъчисън.

"Мисля, че има много възможности за всички нас да дадем колективен отговор и мисля, че говорим за това сега. Със сигурност очакваме от Русия да отговори и да признае, че това е направено в Русия и някой ще носи отговорност за това, а след това ще предприемем подходящи, надявам се, съвместни мерки срещу Русия".

Хъчисън сравни настоящата ситуация със събитията от 2018 г., когато Великобритания обвини Москва за отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал. "По това време НАТО направи тежки изявления и посланици бяха експулсирани от много страни от НАТО, от повечето страни на НАТО, ако не и от всички. И това бяха ответни действия". 

ВВС на САЩ сключи договор за $13,3 мрд. за ново поколение междуконтинентални ядрени ракети

ВВС на САЩ сключи договор за $13,3 мрд. за ново поколение междуконтинентални ядрени ракети

С $1,2 трилиона за нови ядрени сили САЩ се готвят да победят всеки противник