Тайванските военновъздушни сили за втори пореден ден вдигнаха изтребители, когато множество китайски самолети се приближиха до острова и прекосиха чувствителната средна линия на Тайванския проток, като правителството на острова призова Пекин да се отдръпне, съобщава "Ройтерс".

Тайванското министерство на отбраната заяви, че са замесени 19 китайски самолета, с един повече от предишния ден. Китай, който счита демократичен Тайван са своя територия, е изпратил 12 изтребителя J-16, два изтребителя J-10, два изтребителя J-11, два бомбардировача H-6 и един самолет Y-8 за борба с подводници

ВВС на Тайван "изпрати изтребители и разгърна ПВО за наблюдение на дейностите", заяви министерството в туит.

САЩ започват да въоръжават "Крепостта Тайван" срещу Китай

САЩ започват да въоръжават "Крепостта Тайван" срещу Китай

Продават до седем основни оръжейни системи, включително мини, ракети и дронове

Тайван се оплаква от многократни инциденти с китайски самолети близо до острова тази година и редовно се налагаше да изпраща своите F-16 и други самолети, за да ги прихваща.

Китай обяви в петък на пресконференция в Пекин, че започва започва учения край Тайванския пролив и осъди "тайното споразумение" между острова и САЩ.

Американският заместник-секретар по икономическите въпроси Кийт Крач пристигна в Тайпе на тридневно посещение, най-високопоставеният служител на Държавния департамент, който посещава в Тайван от четири десетилетия, разгневявайки Китай.

В отделно изявление на тайванското министерство на отбраната се казва, че Китай извършва провокативни дейности, сериознорушщи мира и стабилността.

"Министерството на отбраната строго осъжда това и призовава властите на континента да се контролират и да се отдръпнат от ръба."

Тайван зове за глобална отбрана срещу "заплахата" Китай

Тайван зове за глобална отбрана срещу "заплахата" Китай

Тайпе се страхува, че Пекин ще прибегне до сила

Китайският таблоид Global Times, публикуван от официалния People's Daily на управляващата комунистическа партия, заяви в събота в редакционната статия, че ученията от петък са репетиция за превземането на Тайван.

"САЩ и Тайван не трябва да преценяват ситуацията погрешно или да вярват, че учението е блъф. Ако продължат да провокират, неизбежно ще избухне война", се казва в нея.

Двете страни трябва да възобновят диалога, за да намалят риска от война, написа Джони Чианг, лидер на основната опозиционна партия в Тайван "Гоминданг", на страницата си във Facebook.

"Хората, които са готови да играят свързваща роля, са заклеймени и хората, които искат война, се смятат за герои. Подобна атмосфера определено не е благоприятна за мирното и стабилно развитие на Тайванския пролив", каза Чианг, чиято партия традиционно подкрепя тесните връзки с Китай.

Народът на Тайван не проявява интерес да бъде управляван от автократичен Китай, преизбирането на президента Цай Инг-вен миналата година до голяма степен е противопоставяне на Пекин.

В Китай не искат конфронтация със САЩ - "последиците надхвърлят въображението"

В Китай не искат конфронтация със САЩ - "последиците надхвърлят въображението"

Надяват се на компетентността на управляващите за конструктивен диалог